Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De Jonge hoopt op loslaten van meeste maatregelen tussen half mei en half juni

half-mei-de-meeste-maatregelen-loslaten-de-jonge-heeft-hoop.jpg

Tijdens de persconferentie dinsdagavond werd aangekondigd dat er door de stijgende besmettingsaantallen nog geen ruimte is voor versoepelingen, en dat we voorlopig tot 20 april vastzitten aan de huidige coronamaatregelen en de avondklok. Wel verkondigde demissionair minister Hugo de Jonge dat hij hoopt dat we de meeste beperkende maatregelen tussen half mei en half juni kunnen loslaten. 

Volgens demissionair premier Mark Rutte kan het mogelijk zelfs al eerder.

De meeste maatregelen loslaten 

Eerder stelde het RIVM een prognose dat de piek van de derde golf van het coronavirus zich half april afspeelt. Ook de volle ziekenhuizen zouden nog tot begin mei aanhouden. Toch is het loslaten van de meest beperkende coronamaatregelen tussen half mei en half juni volgens De Jonge wellicht al mogelijk. Dat komt omdat tegen die tijd de meeste kwetsbaren en zestigplussers zijn gevaccineerd. Hierdoor zal de druk op de ziekenhuizen weer afnemen. 

Eerder versoepelen 

Tijdens de persconferentie wilde Rutte nog geen datum in mei of juni noemen. Dat komt niet alleen doordat de cijfers nog kunnen verslechteren, maar ook omdat ze voor die tijd kunnen verbeteren. In dat geval kunnen we volgens de demissionair premier mogelijk al eerder maatregelen loslaten. Dat hangt volgens Rutte niet alleen af van de vaccinaties, maar een daling in de cijfers kan ook ontstaan door het mooiere lenteweer en als mensen zich beter aan de maatregelen houden. Daarnaast liet hij weten dat ondanks de aangekondigde verlening van de maatregelen tot 20 april, er mogelijk al meer kan voor die datum – mits de cijfers de komende tijd meevallen. 

Onzekerheid door levering vaccins

Ondanks de stijgende besmettingsaantallen lijken de eerste versoepelingen rond half mei dus al in zicht. Dat heeft volgens De Jonge dus voornamelijk te maken met het stijgende aantal gevaccineerde mensen tegen die tijd. Maar daar zitten wel nog wat haken en ogen aan. Zo blijkt Pfizer een betrouwbare leverancier van vaccins, maar AstraZeneca niet. Elke week moet volgens De Jonge maar weer blijken of deze farmaceut de afgesproken levering ook daadwerkelijk kan leveren. 

Het goede nieuws is wel dat we vanaf april ook met het Janssen-vaccin kunnen inenten, waarbij maar één prik nodig is, en ook dat lijkt volgens De Jonge een betrouwbare partner. 

Lees ook: Waarom het Janssen-vaccin anders is dan de andere coronavaccins

Paar weken vooruitkijken

Hoewel de hoop nu vooral gevestigd lijkt op vaccineren, is het nog niet zeker in hoeverre gevaccineerden en mensen die het coronavirus al hebben gehad nog wel anderen kunnen besmetten. Dat zorgt ervoor dat het kabinet nu slechts een aantal weken vooruitkijkt en nog geen einddatum kan noemen waarop alles weer ‘normaal’ zal worden. Hoewel De Jonge hoopt op het loslaten van de meest beperkende maatregelen tussen half mei en half juni ontbreekt er daarmee nog steeds een concreet perspectief. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | NU.nl, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant