Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Gynaecoloog-oncoloog: ‘HPV-vaccin kan ook op oudere leeftijd werken’

gynaecoloog-oncoloog-hpv-vaccin-kan-ook-op-oudere-leeftijd-werken.jpg

Sinds 2009 krijgen meisjes van 12/13 jaar een oproep om zich gratis te laten vaccineren tegen het Humaan Papillomavirus (HPV), dat onder andere baarmoederhalskanker veroorzaakt. Wat veel vrouwen echter niet weten, is dat het HPV-vaccin op oudere leeftijd ook nog kan werken. Zélfs als vrouwen al besmet zijn met het virus.

Ruud Bekkers, gynaecoloog-oncoloog in het Catharina Ziekenhuis en hoogleraar preventie gynaecologische kanker, legt in een interview met NU.nl uit hoe dit precies zit.

HPV-vaccin nu alsnog halen

Omdat je je pas sinds 2009 kan vaccineren tegen HPV, zijn er heel veel vrouwen die nooit het HPV-vaccin hebben gehad. Toch is het mogelijk om het vaccin nu alsnog op latere leeftijd te halen. Bekkers raadt hiervoor Gardasil 9 aan. Dit vaccin beschermt tegen de zeven meest voorkomende HPV-types die kanker veroorzaken. “Meestal test iemand positief op één type,” zo vertelt de gynaecoloog-oncoloog. “Dit vaccin biedt dan nog goede bescherming tegen de andere zes types.”

Lees ook: Krijg je baarmoederhalskanker als je besmet bent met het HPV-virus?

Voorkomen van kanker

Het HPV-vaccin werkt ook als iemand al HPV-positief is. “Als het type waar iemand positief op test uit het lichaam of onder controle is, kunnen de antistoffen van het vaccin voorkomen dat dit HPV-type opnieuw actief in het lichaam wordt of dat iemand opnieuw geïnfecteerd raakt.” Volgens het RIVM heb je met een vaccinatie 75 procent minder kans op het krijgen van een door HPV veroorzaakte kanker. Naast baarmoederhalskanker kan HPV namelijk ook kanker in de vagina, de schaamlippen, de keel, de anus en de penis veroorzaken.

Kosten voor eigen rekening

Volgens de richtlijnen moeten gynaecologen overwegen om vaccinatie te bespreken na behandeling van een ernstig voorstadium van baarmoederhalskanker of als een voorstadium terugkomt, zo vertelt Bekkers. “Maar niet alle gynaecologen hebben zich erin verdiept en bespreken het daarom niet.” Ook moet er rekening worden gehouden met de kosten. Deze kunnen oplopen tot 450 euro en zijn voor volwassenen voor eigen rekening.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Bron | NU.nl
Beeld |iStock

Ook interessant