Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Grotere IC-capaciteit: ligduur van coronapatiënten is met twee derde verkort

grotere-ic-capaciteit-3-keer-zo-veel-plek-voor-coronapatienten.jpg

In maart en april dreigde er een groot tekort aan IC-bedden voor coronapatiënten. Hoewel het coronavirus nu weer steeds meer begint op te laaien in Nederland en een tweede golf op de loer ligt, lijkt het ziekenhuis iets meer ademruimte te krijgen. Ziekenhuizen hebben namelijk een grotere IC-capaciteit waardoor ze mogelijk tot wel drie keer zo veel patiënten kunnen opnemen.

En dat heeft vooral te maken met het verkorte ziekbed. Bij een tweede golf hoeven we hopelijk de IC-capaciteit dus niet opnieuw zo flink op te schalen als in het voorjaar. 

Grotere IC-capaciteit

De draaiboeken over wie bij een tweede golf een IC-bed krijgt, liggen al zo goed als klaar. Maar het opschalen van de intensive care blijkt in de praktijk nog lastig. Dat komt omdat er een personeelstekort dreigt en ruim driekwart van de IC-verpleegkundigen bij een tweede golf niet meer uren wil maken. Toch hoeft het hopelijk niet zo ver te komen. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), laat aan het AD weten dat de IC’s waarschijnlijk een stuk minder hoeven uit te breiden. En die grotere IC-capaciteit hebben we vooral te danken aan dat de gemiddelde ligtijd van een coronapatiënt is gedaald van 22 dagen in maart en april naar minder dan 8 dagen in juli en augustus. Dat zou betekenen dat de IC-capaciteit drie keer zo veel is geworden. 

Verder onderzoek

Wel laat Gommers weten dat hier nog nader onderzoek naar moet worden gedaan. Zo moet nog in beeld worden gebracht of de coronapatiënten die nu op de intensive care liggen vergelijkbaar zijn met de patiënten tijdens de eerste golf. Er moet bijvoorbeeld worden gekeken of de groep in maart en april meer onderliggende ziektes had dan de huidige coronapatiënten, waardoor deze nu weer sneller op de been zijn. Mocht hier geen verschil in zitten, dan is het verkorte ziekbed waarschijnlijk te verklaren door de verandering in behandeling van de coronapatiënten nu. 

Lees ook: Bewezen: coronapatiënt kan binnen jaar opnieuw besmet raken

Op de intensive care

Hoewel het aantal besmettingen weer steeds meer stijgt, blijft het op de IC-afdeling nog redelijk stabiel. Op dit moment liggen er ongeveer zeshonderd mensen in Nederland op de intensive care. Daarvan zijn minder dan vijftig coronapatiënten. De afgelopen dagen lijken deze cijfers niet veel te schommelen. Volgens Gommers was met de twee derde verkorte ligduur van nu het normale aantal van 1200 IC-bedden in april wellicht ook genoeg geweest. 

Bron | AD, Trouw
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant