Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Groenten en fruit besmet met gevaarlijke stoffen die hormoonbalans verstoren

groenten-en-fruit.jpg

Je zou denken dat je met het eten van groenten en fruit hartstikke gezond bezig bent, maar dat blijkt niet altijd het geval te zijn. Meetresultaten van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) laten zien dat fruit en groenten soms restanten bestrijdingsmiddelen bevatten. Dit kan leiden tot medische problemen.

De chemische restanten kunnen de hormoonhuishouding aantasten en worden in verband gebracht met diverse aandoeningen, zo blijkt uit onderzoek van Trouw.

Hormoonverstoorders ontdekt

Het gaat hierbij vooral om producten afkomstig van buiten de Europese Unie. Op deze producten zitten relatief veel restanten bestrijdingsmiddelen. Ook fruit en groenten uit Spanje scoren slecht. Om tot deze uitkomsten te komen, analyseerde Trouw meetresultaten van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA). Het gaat daarbij om een analyse van ruim drieduizend monsters, die de NVWA in 2017 nam, van groenten en fruit die in Nederland worden verkocht. Op maar liefst 21 procent van de groenten en 19 procent van het fruit werden resten van hormoonverstoorders gevonden. Daarnaast kwam op maar liefst 28 procent van de kruidenmonsters chemicaliën voor, waarbij het soms gaat om meerdere soorten bestrijdingsmiddelen op één product.

Lees ook: hoe erg is het als je geen fruit eet maar wel veel groenten?

Onvruchtbaarheid en autisme

Volgens Trouw zijn deze chemische stoffen erg gevaarlijk. Zo kunnen ze de hormoonbalans in het lichaam aantasten en worden de stoffen in verband gebracht met: onvruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen, overgewicht, diabetes, ADHD en autisme. Vooral bij zwangere vrouwen en baby’s kunnen de chemische stoffen veel schade aanrichten. De resultaten van het onderzoek zijn opvallend, aangezien consumenten sinds 2009 niet meer mogen worden blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen. Een Europese milieukoepel constateert nu dat deze regel niet wordt nageleefd. Vooral groenten en fruit uit de Dominicaanse Republiek, Oeganda en Kenia scoren slecht. In maar liefst de helft van de monsters uit deze landen zijn hormoonverstorende stoffen gevonden.

Chilipepers en komkommers

Ook in Nederland geteelde producten zijn niet per definitie veilig: in chilipepers (in 20 procent van de monsters), komkommers (18 procent van de monsters), appels (12 procent), spruitjes (11 procent) en aardbeien (9 procent) werden hormoonverstorende chemicaliën gevonden. De NVWA meldt op hun eigen site dat er weinig overschrijdingen van de maximaal toegestane gehalten van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit uit Nederland en de EU zijn gevonden. “Overschrijdingen worden vooral gevonden in producten uit een aantal niet-EU-landen, zoals: Turkije, Colombia, Suriname, de Dominicaanse Republiek, Mexico en Kenia.” De NVWA zegt risicoproducten uit deze landen extra vaak bij import te controleren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Trouw
Beeld | iStock

Ook interessant