Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Experts roepen op om dit jaar zeker de griepprik te halen

griepprik-margriet.jpg

Vond jij de griepprik tot nu toe niet zo nodig, ondanks je leeftijd of beroep? Ga ‘m dit jaar maar wel halen, drukken experts ons op het hart.

Niet voor niets heeft het RIVM maar liefst een half miljoen extra vaccins ingekocht.

Griepprik halen

Elk jaar krijgen zo’n zes miljoen Nederlanders een uitnodiging voor de griepprik. Dit zijn voornamelijk zestigplussers en mensen met een onderliggende aandoening, zoals een hart- of longziekte of diabetes. Volgens onderzoeksinstituut Nivel vermindert de griepprik de kans dat je griep krijgt met gemiddeld veertig procent.

Corona én influenza

Zeker als je oud of kwetsbaar bent, kan de combinatie van influenza (de griep) en corona in één winter gevaarlijk zijn. “Zeker in het begin van de crisis is Covid-19 regelmatig met griep vergeleken en griep is gevaarlijk voor dezelfde risicogroep. We willen voorkomen dat mensen dubbel getroffen worden”, zo laat het ministerie van Volksgezondheid aan het AD weten. Daarom wordt dus aangeraden om de griepprik wel te halen dit jaar.

Lees ook
Dít is het beste moment om de griepprik te halen

Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hoopt op een run op de griepprik. “We willen niet een dubbele epidemie in het ziekenhuis hebben: corona én influenza”, vertelt een woordvoerder. Het personeel kan al overbelast raken door een griepgolf in het ziekenhuis, laat staan als je er ook nog een coronagolf bij krijgt. “Nu er nog geen vaccin tegen corona is, is de urgentie voor griepvaccinatie natuurlijk extra groot.”

Ook zorgpersoneel

Niet alleen zestigplussers en mensen met een kwetsbare gezondheid, maar ook zorgpersoneel zou zich massaal moeten laten inenten, vindt de NVZ. Vorig jaar deed ongeveer dertig procent van het ziekenhuispersoneel, dat de griepprik vaak gratis krijgt aangeboden, dit. “Maar vaccineren gebeurt in Nederland natuurlijk op vrijwillige basis. Wij zouden het liefst zien dat iedereen een prik krijgt. De vraag is wel of er genoeg vaccins zijn om iedereen in te enten”, vertelt Bert Niesters, hoogleraar Medische Microbiologie en hoofd sectie klinische virologie van het UMCG Groningen aan het AD.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, RIVM
Beeld | iStock

M34

Margriet 34 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor zomerse grote maten mode, een interview met Oek de Jong, de eerste keer samen op vakantie zonder kinderen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant