Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Griepje of koolmonoxide-vergiftiging? Veel mensen halen de symptomen door elkaar

koolmonoxide-vergiftiging.jpg

De afgelopen zes weken zijn al veertig mensen opgenomen met een koolmonoxide-vergiftiging. De brandweer en de  Nederlandse Brandwonden Stichting waarschuwen dan ook extra voor deze ‘sluipmoordenaar’.

Maar hoe weet je nu zeker of je een koolmonoxidevergiftiging hebt en niet gewoon een onschuldig griepje?

Vage klachten

Een koolmonoxide-vergiftiging wordt vaak veroorzaakt door defecte geisers, cv-installaties, kachels, slechte ventilatie of verstopte rookkanalen. Veel mensen denken dat je alleen een acute vergiftiging kan oplopen, maar dat is niet waar: er kunnen ook langere tijd kleine hoeveelheden lekken, waardoor je een tijdje met vage klachten kunt rondlopen.

Symptomen

Zo kun je last hebben van lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag. “De bron is ook nog eens vaak de cv-ketel, die in de winter meer aanstaat. Tijdens de griepepidemie,” zegt Christel von Reeken van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Hoe herken je het?

Maar hoe weet je nu of je niet gewoon een griepje te pakken hebt? Volgens Reeken is het belangrijk om te kijken of je jezelf beter voelt zodra je naar buiten gaat én of je huisgenoten er ook last van hebben. Als dit het geval is, dan zou het zomaar kunnen dat je een koolmonoxide-vergiftiging hebt. Toch is er eigenlijk maar één ding dat echt uitsluiting kan geven. “Het belangrijkste is dat je een melder hebt, dat is het enige middel dat je echt kan waarschuwen,” aldus Reeken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Foto | iStock

Ook interessant