Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Verdeelde reacties op de gratis zelftests die je straks kunt bestellen

gratis-zelftests-bestellen.jpg

Heb jij al weleens een zelftest gekocht en gebruikt? Vanaf vandaag ontvangen alle huishoudens in Nederland een brief waarmee je twee gratis zelftests kunt bestellen. Goed bedoeld vanuit de overheid, maar er klinkt veel kritiek op de actie.

Is het namelijk niet te laat en te weinig?

Gratis zelftests bestellen

In de brief, die je tussen nu en 1 september ontvangt, staat een code waarmee je vanaf 16 augustus twee gratis zelftests kunt bestellen via www.zelftestenbestellen.nl. Die ontvang je dan een week tot anderhalve week later. “De zomervakantie is bijna voorbij. We gaan weer naar school en aan het werk. Het blijft daarom belangrijk om ons aan de basisregels te houden. Niemand wil een ander besmetten met het coronavirus. Door vaak te testen helpen we dat voorkomen”, zo legt het ministerie van Volksgezondheid uit in de brief. Dat geldt ook voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn. Zonder zelf symptomen te hebben, kun je namelijk wel een ander besmetten.

Te laat

Achter de gratis zelftests zit dus een goede reden, maar er zitten volgens experts behoorlijk wat haken en ogen aan. Zo is 16 augustus toch veel te laat, zeker voor de grote groep mensen die nu al terugkomt van vakantie? Zeker met een levertijd van zeven tot tien dagen. “De tests moeten tijdens de incubatietijd – drie tot vijf dagen – afgenomen worden. En dan ben je met tien dagen echt te laat”, legt veldepidemioloog Amrish Baidjoe uit aan RTL Nieuws. En wat dacht je van alle mensen die allang weer thuis zijn? “Dit had al voor de vakantie moeten gebeuren. En zelfs dan was het al een beetje laat geweest”, klinkt het uit de gezondheidsredactie van NOS.

Lees ook:
In déze vakantielanden raken momenteel de meeste Nederlandse reizigers besmet

Te weinig

Ook klinkt de kritiek dat twee gratis zelftests per huishouden wel erg weinig is. Heb je er meer nodig, dan zul je zelf een zelftest bij de supermarkt, drogist of apotheek moeten kopen. Het ministerie zegt hierover dat ze vooral hopen het zelftesten laagdrempeliger te maken.

Lees ook:
Zó herken je een betrouwbare zelftest voor het coronavirus

Niet gratis

Naast dat veel huishoudens dus nog zelftests erbij zullen moeten kopen, zijn ook de twee ‘gratis’ exemplaren volens critici helemaal niet écht gratis. Want hoe zit het met de bezorgkosten, en “hoe gratis is dit als het wel met belastinggeld wordt bekostigd?”, vraagt iemand zich af.

Mooi meegenomen

Toch zijn er ook veel mensen die de twee gratis zelftests graag bestellen en ontvangen. Belangrijk blijft wel om als je symptomen van het coronavirus hebt of je onlangs in contact bent geweest met iemand met corona, je te laten testen bij de GGD en mogelijk in quarantaine te gaan.

Bron | NOS, RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant