Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom de gratis wifi in koffietentjes helemaal niet veilig is

koffietent.jpg

In de meeste koffietentjes kun je tegenwoordig wel gebruik maken van gratis wifi. Hartstikke fijn natuurlijk als je even snel je mail wilt checken of wilt werken, maar toch kun je je telefoon of laptop er beter niet mee verbinden. Hackers maken namelijk dankbaar gebruik van openbare wifi-netwerken om te zien wat jij online uitspookt en kunnen je waardevolle gegevens te stelen.

Volgens David van Dantzig, hoofdredacteur van Hardware Info, is het heel simpel: “Hoe eenvoudiger gebruikers verbinding kunnen maken – zonder eerst een wachtwoord te moeten invullen – hoe makkelijker het is om voor een hacker in te breken en met persoonlijke gegevens aan de haal te gaan,” zo vertelt hij aan het AD.

Handige tips

Maar wat nu als de nood hoog is en je tóch eventjes snel op de wifi wilt gaan? Volgens Dantzig kun je dan het beste de volgende tips opvolgen:

Maak nooit automatisch verbinding

Zorg ervoor dat de optie ‘automatisch verbinden’ uitstaat. Het is voor hackers namelijk heel makkelijk om een nepnetwerk aan te maken met dezelfde naam. Dit wordt spoofing genoemd, iets wat letterlijk ‘foppen’ betekent. Je telefoon, tablet of laptop maakt bij de eerstvolgende keer automatisch verbinding met het netwerk met deze naam, waardoor hackers precies kunnen zien wat je online doet.

Zet het delen van bestanden uit

Wanneer je voor het eerst verbinding maakt met een nieuw netwerk, krijg je soms weleens een melding met de vraag of je bestanden wilt delen met andere gebruikers op hetzelfde netwerk. Doe dit niet. Als je dit namelijk wél accepteert, hebben hackers gemakkelijker toegang tot je bestanden of kunnen ze je bestanden sturen met kwaadaardige software (malware).

Lees ook: wist je dat je hersenen veranderen door je internetgebruik? 

Gebruik een tijdelijk e-mailadres

Soms moet je een account aanmaken om toegang te krijgen tot een openbaar wifi-netwerk. Gebruik hier echter nooit je echte gegevens voor. Hackers kunnen namelijk je naam en e-mailadres gebruiken voor identiteitsfraude of om in te loggen op je privé-accounts. Gebruik daarom altijd een tijdelijk e-mailadres. Zo’n adres kun je gratis aanmaken via verschillende aanbieders.

Gebruik een VPN

Wil je er 100 procent zeker van zijn dat je gegevens veilig zijn? Dan is het volgens Dantzig het beste om te kiezen voor een VPN (Virtual Private Network). Een VPN-verbinding  geeft je namelijk áltijd een beveiligde toegang tot een netwerk, ongeacht je locatie. Het verkeer is helemaal versleuteld zodat niemand anders kan zien waar jij mee bezig bent. Daarnaast blijft ook je locatie verborgen. Voor het maken van een VPN-verbinding moet je wel software downloaden en heb je een abonnement nodig van een VPN-aanbieder. Gelukkig hoeft dit helemaal niet duur te zijn: je kunt er al eentje voor 2 euro in de maand regelen. Het is dan ook zeker aan te raden om je hier eens in te verdiepen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Ook interessant