Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Grappig: déze simpele oefening helpt om dingen beter te onthouden

trucje-onthouden.jpg

Ben jij steeds je sleutels kwijt omdat je ze terloops ergens hebt neergelegd? Of liggen jouw handschoenen en zonnebril altijd bij de afdeling gevonden voorwerpen omdat je ze weer eens bent vergeten? Dan is er goed nieuws.

Onderzoekers van de University of Roehampton in Londen hebben namelijk ontdekt dat één simpele beweging eraan kan bijdragen dat je kortetermijngeheugen verbetert: achteruitlopen.

Reeks experimenten

De Britse onderzoekers ontdekten de truc tijdens een reeks geheugenexperimenten met 114 proefpersonen. Alle experimenten bestonden uit drie delen. Bij het eerste deel kregen ze informatie te zien die ze moesten onthouden. Bij het tweede deel kreeg de testgroep een opdracht. Zo werd bijvoorbeeld gevraagd om voor- of achteruit te lopen, stil te zitten of een video met voorwaartse of achterwaartse beweging te bekijken. Bij het laatste onderdeel moest de testgroep een serie vragen beantwoorden over de informatie die ze in de eerste opdracht hadden gezien.

Kortetermijngeheugen

De wetenschappers waren verbluft over het resultaat. Alle respondenten die achterwaartse bewegingen maakten óf hadden gezien, bleken een beter kortetermijngeheugen te hebben. De groep die daadwerkelijk achteruitliep was het meest geneigd om vragen correct te beantwoorden, ondanks verschillende factoren zoals leeftijd.

Verklaring

Volgens Dr. Daniel Schacter, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Harvard, is dit mogelijk te verklaren doordat onze hersenen het achteruitgaan koppelen aan dingen die in het verleden gebeurd zijn. Die dingen kunnen we vaak beter onthouden, dus zouden we dit trucje ook toe kunnen passen om nieuwe informatie sneller voor de geest te halen. Het onderzoek staat echter nog in de beginfase en er is volgens de wetenschappers nog meer onderzoek nodig om een exacte verklaring voor de samenhang te geven.

Nog een goede reden

Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn om achterwaarts de deur uit te gaan: uit een eerder onderzoek dat in 2005 gepubliceerd werd in het vakblad International Journal of Sports Medicine, bleek al dat vrouwen die achteruitlopen, meer lichaamsvet verbranden dan vrouwen die vooruitlopen.

Lees ook
Dít is de oorzaak van zwangerschapsdementie (en dit kun je ertegen doen)

Bron| Harvard, Mercola
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant