Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ook gorilla’s kunnen coronavirus krijgen: ‘Verzorgers dragen mondkapje’

ook-gorillas-kunnen-coronavirus-krijgen-verzorgers-dragen-mondkapje.jpg

Ook gorilla’s blijken gevoelig te zijn voor het coronavirus. Drie van de mensapen in de dierentuin van San Diego zijn positief getest op het virus, nadat ze begonnen met hoesten. Gelukkig maken ze het op een flinke verkoudheid na goed.

Hoewel er in Nederland nog geen besmettingen onder gorilla’s bekend zijn, dragen medewerkers wél mondkapjes om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.  

Eerste gorilla’s met coronavirus

De gorilla’s in San Diego kregen geen wattenstaafje in hun neus, maar werden positief bevonden op het coronavirus op basis van een analyse van hun urine. Het zijn de eerste besmette apen in de Verenigde Staten; waarschijnlijk is het ook wereldwijd de eerste keer dat dit voorkomt. De directeur van de dierentuin denkt dat een van de verzorgers de mensapen heeft besmet, ondanks de voorzorgsmaatregelen die ze namen.  

Dieren gevoelig voor corona

Dat sommige dieren, waaronder dus gorilla’s, gevoelig zijn voor het coronavirus komt niet helemaal als een verrassing. Eerder werden in een dierentuin in Barcelona bijvoorbeeld leeuwen besmet, en ook nertsen bleken in Nederland het virus op te lopen en te verspreiden.

Volgens Thomas Bionda, bioloog bij de Apenheul, is het al helemaal niet gek dat gorilla’s en andere apen zo gevoelig zijn voor het coronavirus. Ze zijn namelijk nauw verwant met de mens, vertelt hij aan RTL Nieuws.”Ze hebben dezelfde complexiteit in de hersenstructuur. Daarnaast vertonen ze dezelfde fysiologische aspecten en hebben ze hetzelfde denkvermogen en leercapaciteit. De vatbaarheid voor zo’n virus verschilt dus niet zoveel.”

Maatregelen in dierentuinen

Omdat dieren dus ook corona op kunnen lopen, zijn er in Nederlandse dierentuinen protocollen voor medewerkers, zegt Wineke Schoo, directeur van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, tegen RTL Nieuws. Zo mogen medewerkers niet werken als ze klachten hebben. Niet alleen bij het coronavirus, maar bijvoorbeeld ook met griepklachten. “Want mensapen worden zieker door griep dan wij. Dit komt omdat wij vaker in contact komen met griep dan apen”, vertelt Schoo. Vanwege het coronavirus moeten medewerkers nu afstand houden tot elkaar én die dieren, en een mondkapje dragen.

Wanneer Nederlandse apen tóch positief getest worden, zullen ze niet gescheiden worden van hun soortgenoten. “Omdat het sociale dieren zijn, maar ook dat als we het testen, de kans groot is dat de hele troep al is besmet”, zegt Bionda.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | ANP

Ook interessant