Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó kan Google voorspellen waar een lokale coronapiek ontstaat

zo-kan-google-voorspellen-waar-een-lokale-coronapiek-ontstaat.jpg

Kan een zoekmachine de toekomst voorspellen? Wel als het komt op de volgende lokale corona-uitbraak. Uit onderzoek blijkt dat Google nog vóór de eerste positieve testuitslagen al weet waar een lokale coronapiek ontstaat.

Hoe de zoekmachine dat al kan voorspellen, is waarschijnlijk simpeler dan je denkt.

Dokter Google

Je hebt wat vage klachten en voelt je niet zo lekker, wat doe je dan al snel? Inderdaad: ‘dokter Google’ raadplegen om de symptomen op te zoeken. Meestal geeft het niet de goede diagnose en heb je er dus weinig aan. De zoekmachine kan er echter wél wat mee, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Aan de hand van de zoektermen die gebruikt zijn op Google is namelijk de volgende lokale coronapiek te voorspellen.

Lees ook:
Gebruik jij ‘dokter Google’? Slecht idee: het geeft bijna altijd de verkeerde diagnose

Darmklachten

Om de link tussen de zoekmachine en het virus te onderzoeken, keken de wetenschappers naar hoe vaak bepaalde zoektermen gebruikt werden. Hoewel hoesten, koorts en benauwdheid veel voorkomen bij het coronavirus, krijgen ook veel mensen last van smaak- en reukverlies en darmklachten, zoals buikpijn, diarree en misselijkheid. Die coronasymptomen gebruikten de onderzoekers als zoekwoorden voor deze studie.  

Coronapiek

Met behulp van Google Trends vergeleken de onderzoekers het zoekvolume voor deze termen in vijftien Amerikaanse staten met het aantal gerapporteerde besmettingen tussen januari en april. En wat blijkt? Op plekken waar veel op Google gezocht is naar deze symptomen, is drie tot vier weken later een duidelijke coronapiek te zien. Vooral op plekken waar veel gezocht werd op reuk- en smaakverlies en een gebrek aan honger waren een aantal weken later veel coronapatiënten. Volgens de onderzoekers laat dit twee dingen zien: dat deze klachten een duidelijke voorbode van het virus kunnen zijn én dat Google te gebruiken is om een nieuwe coronapiek te voorspellen.

Voorspellen

Het is overigens niet voor het eerst dat de zoekresultaten van Google een epidemie voorspellen. Eerder is al eens aangetoond dat ook de griep kan worden voorspeld aan de hand van het online zoekgedrag van mensen. Waar de piek aan diagnoses bij de griep één à twee weken na de zoekopdrachten komt, is het bij het coronavirus drie tot vier weken. Door de trends op Google in de gaten te houden, zou er volgens de onderzoekers eerder ingegrepen kunnen worden op besmettingen te beperken.

Bron | Science Alert
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Margriet 40 ligt nu in de winkel! Met deze week: hoe verder na ontrouw, een slank weekmenu, tips om je thuiswerkplek te verbeteren en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant