Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Voor op je lijstje met goede voornemens: verrassende dingen om in te plannen

goede-voornemens-2019.jpg

Zondagochtend is voor het huishouden, op woensdagavond sta je voortaan elke week in de sportschool en in het weekend maak je (meer) tijd voor vriendinnen. Maar ook dingen als seks en tijd om te piekeren zou je eigenlijk moeten inplannen als het om goede voornemens gaat.

We nemen ons heel wat voor en vergeten voor de hand liggende dingen (lees: een kappersbezoek of etentje met de schoonfamilie) niet in onze agenda’s te zetten. Maar wist je dat je nóg meer uit je dag kunt halen als je ook voor onverwachte dingen een gaatje vrijmaakt? Zo doe je er goed aan om met ingang van het nieuwe jaar ook de tijd te nemen voor dit soort zaken als je goede voornemens op de planning zet.

Seks op de agenda

Tijd doorbrengen met je partner is ontzettend belangrijk voor jullie relatie. Een intieme vrijpartij af en toe mag niet ontbreken, dat houdt de band sterk en zorgt ervoor dat je je met elkaar verbonden blijft voelen. Daarom is het verstandig om er een moment voor in te plannen. Voor de meeste mensen werkt het niet om een bepaalde dag en een geregeld tijdstip vast te zetten, maar wél om zich aan een aantal ‘regels’ te houden. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie tussen de lakens duiken wanneer de kinderen niet thuis zijn of jullie vroeger wakker worden dan verwacht. Hierdoor ervaar je geen druk, maar maak je wel met regelmaat ruimte voor de intieme momenten samen. En dat kan er weer voor zorgen dat jullie vaker zin hebben en zin krijgen. Win-win!

Nadenken en verder niets

Betrap je je er tijdens een werkdag weleens op dat je volledig in jezelf bent gekeerd en alleen maar voor je uit zit te staren? Maak je dan vooral geen zorgen, dat schijnen allerlei succesvolle mensen geregeld te doen. Zo zou Jeff Weiner, CEO van LinkedIn, twee uur per dag de tijd nemen om na te denken. Oprah Winfrey begint haar dag steevast door tien minuten voor zich uit staren en zich verder af te sluiten van alles en iedereen. Volg hun goede voorbeeld en neem alle tijd om na te denken die je nodig hebt, het zal ervoor zorgen dat je tot nieuwe inzichten komt.

Niksen met je kinderen

Heb je kinderen? Volgens de Amerikaanse psychiater Alvin Rosenfeld is het belangrijk om genoeg momenten in te plannen waarop zowel zij als jij niets moeten. In de krant The New York Times adviseerde hij ooit om bijvoorbeeld een halfuur intensief door te brengen met je kind, zonder echt een doel voor ogen te hebben. Maak er bewust op een bepaald moment op de dag tijd voor vrij. Daarna kun je weer aan de slag met de dingen die je ‘moet’ doen. Als je er tijd voor hebt, kun je later op de dag nog zo’n halfuur inplannen. Voor je het weet, is het een goede gewoonte en willen jij en je kinderen niet anders meer.

Maak tijd om te piekeren

Lig je ’s nachts vaak naar het plafond te staren omdat al je zorgen ineens naar boven komen? Uit onderzoek blijkt dat je er goed aan doet om elke dag een klein deel van je tijd te spenderen aan piekeren. Zo voorkom je dat je wakker ligt met een vol, zorgelijk hoofd als je onder de wol bent gekropen. Die aanpak scheelt kopzorgen en is stukken beter voor je nachtrust. Overdag piekeren kun je bijvoorbeeld doen terwijl je elke dag op een vast moment je gedachten op papier zet of een to-dolijstje maakt. Ook kun je een plan opstellen over hoe je van je nare gedachten af kunt komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant