Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Door jezelf déze vragen te stellen zorg je ervoor dat je voornemens slagen

door-deze-vragen-te-stellen-zorg-je-dat-je-goede-voornemens-slagen.jpg

Zo vlak na de feestdagen zijn we allemaal vastberaden om onze goede voornemens te laten slagen, maar vaak verslapt de discipline die we onszelf opleggen na verloop van tijd. Gelukkig zijn er een paar dingen die ervoor kunnen zorgen dat jouw voornemens dit jaar wél slagen.

Namelijk door jezelf vandaag nog een paar essentiële vragen te stellen:

Is het doel haalbaar?

De mate waarin je doelen wel of niet slagen hangen voor een groot deel af van de haalbaarheid ervan. Wees realistisch en stel jezelf geen doelen die onmogelijk vol te houden zijn. Sport je nu bijvoorbeeld niet en wil je meer gaan bewegen? Neem jezelf dan niet direct voor om vijf avonden in de week te gaan sporten, maar probeer eerst een maand lang twee keer week te gaan.
Door je doel op te delen in kleine stukken, is het veel beter vol te houden en is de kans kleiner dat je jezelf teleurstelt.

Hoe ga je je plan uitvoeren wanneer het normale leven weer begint?

Tijdens de kerstperiode eten we vaak te veel en sporten we te weinig. Een veel voorkomend voornemen is dan ook om in het nieuwe jaar gezonder te gaan leven en meer te gaan bewegen. En dat is makkelijk als je vakantie hebt. Maar wanneer het dagelijkse leven weer op gang komt, blijken veel goede voornemens in de praktijk toch een stuk lastiger. Wil je dat je voornemens dit jaar wel écht slagen? Bedenk dan nu hoe je deze toe kunt passen in je normale ritme. Blokkeer bijvoorbeeld een paar avonden in je agenda om te gaan sporten en zoek alvast gezonde lunchrecepten uit die je mee kunt nemen naar je werk.

Hoe ga je om met potentiële verleidingen?

Al ben je nog zo vastberaden om je doel te laten slagen, verleidingen liggen altijd op de loer. Bedenk jezelf daarom goed hoe je daar in de toekomst mee om kunt gaan. Stel dat je even een tijdje geen alcohol wil drinken, wat ga je dan zeggen als vrienden je toch een wijntje aanbieden? Ook helpt het om in je agenda te noteren wanneer, waar, met wie en hoe je wat gaat doen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een zorgvuldige planning bij houden beter bestand zijn tegen afleiding en hindernissen.

Wat staat er tegenover de dingen die je moet laten?

Doelen hebben vaak een negatieve lading. Wie gewicht wil verliezen en gaat diëten denkt bijvoorbeeld vaak aan alle dingen die niet meer mogen. Maar uit onderzoek blijkt dat het beter is om je te focussen op de dingen die wél mogen. En heb je toch even zwaar? Zeg dan regelmatig hardop wat je wilt bereiken en welke positieve kanten daaraan verbonden zijn. Wedden dat het dan een stuk makkelijker wordt om je voornemen dit jaar wel te laten slagen?

Lees ook
6x waarom een nieuwjaarsduik goed is voor je gezondheid

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant