Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hierdoor kan het soms glad zijn terwijl het niet vriest

waarom-het-ook-zonder-te-vriezen-glad-kan-zijn.jpg

Wanneer het vriest weten we dat het krabben wordt in de ochtend, het mogelijk kan sneeuwen en dat het op de wegen glad kan zijn. Toch kan het ook glad zijn zonder te vriezen. En dat is verraderlijk.

We leggen je uit hoe dat kan.  

Glad zonder te vriezen

Even de deur uit voor een boodschap kan in de winter soms voor een onverwachte glijpartij zorgen. Als je weet dat het vriest of heeft gevroren, dan weet je dat je alert moet zijn, omdat het buiten glad kan zijn. Maar als de temperatuur boven nul ligt, dan ga je er waarschijnlijk niet vanuit dat het weleens spekglad zou kunnen zijn. Dat het glad is zonder dat het vriest komt door twee dingen: een koude weg en vocht.

De temperatuur op je weerbericht geeft misschien aan dat het warmer is dan het vriespunt, maar de wegdektemperatuur kan kouder zijn. Dat komt omdat de luchttemperatuur wordt gemeten op anderhalve meter hoogte en niet vanaf de grond. Hierdoor kan het ook zonder vrieskou nog glad zijn, omdat de grond wel bevroren is. Andersom kan de wegdektemperatuur in de zomer soms wel 50 graden worden, terwijl dat ook niet de temperatuur is die in de lucht gemeten wordt. 

Gladheid na een vorstperiode

In sommige gevallen kan het ook aan het einde van een periode van vorst ineens glad zijn, zonder dat het vriest. Dat komt doordat er na een vorstperiode een dooiaanval ontstaat. En dat brengt een hoop vochtigheid met zich mee. Dit wordt bij smeltende sneeuw nog verder versterkt. De nacht na de dooiaanval is het vaak erg mistig. Omdat de toplaag van de bodem nog steeds koud is, kan deze langere tijd onder het vriespunt blijven, terwijl het buiten al warmer wordt. De wegdektemperatuur kruipt dan weer terug onder nul. Het gevaar hierbij is dat al dat vocht, dat zich heeft verzameld tijdens het dooien, opnieuw bevriest. Hierdoor kan het extra glad zijn, terwijl je thermometer een temperatuur boven nul blijft aangeven. 

Lees ook: Gladde wegen? De 5 belangrijkste tips als je dan gaat autorijden

Gladde bruggen 

Vooral op bruggen en viaducten kan het extra glad worden. Dat komt omdat wegen door de bodemtemperatuur snel kunnen afkoelen, maar ook snel weer kunnen opwarmen. Bruggen en viaducten hebben deze bodemwarmte natuurlijk niet, waardoor deze veel sneller afkoelen. Als zo’n brug of viaduct vochtig is en onder het vriespunt komt, wordt deze vaak langere tijd spekglad terwijl de luchttemperatuur alweer boven nul ligt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | Weeronline
Beeld | Getty Images

Margriet 04

Margriet 04 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten, reset je gezondheid, nieuwe man: nieuwe seks en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant