Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ginette Klein, coördinator mantelzorglijn Mezzo: ‘Je kunt eigenlijk niet goed overzien waar je aan begint’

mantelzorg.jpg

Vijf vragen aan Ginette Klein, coördinator van de mantelzorglijn van Mezzo, de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste.

Merken jullie dat meer kinderen en ouders vanwege mantelzorg overwegen om samen te gaan wonen?
“Zeker. We krijgen er bij Mezzo veel vragen over, in onze topics staat het onderwerp op nummer 3. Mensen willen weten waar ze moeten aankloppen voor ondersteuning en informatie, of ze kosten vergoed krijgen voor aanpassingen in hun woning, zoals een verhoogd toilet, enzovoort.”

U krijgt vooral praktische vragen?
“Ja, want zorgen voor een ander kost geld. Mantelzorgen wordt door de overheid aangemoedigd, maar het wordt mensen niet altijd gemakkelijk gemaakt. Financieel gezien worden kinderen die ouders in huis nemen soms gekort, en het is lastig om alle regels te overzien. Sinds een paar jaar valt mantelzorg onder de gemeente, maar veel gemeenten zijn hier nog niet goed op ingesteld.”

Wat adviseert u ouderen en kinderen die willen gaan samenwonen?
“Ik attendeer ze erop dat je eigenlijk niet kunt overzien waaraan je begint, dat realiseren mensen zich onvoldoende. Wat gebeurt er als moeder plotseling overlijdt en zij de hoofdhuurder was van de gemeenschappelijke huurwoning? Een veelvoorkomend probleem is overbelasting van de mantelzorger; een kind kan de zorg moeilijk uit handen geven, een ouder wordt veeleisender en dwingender naarmate hij of zij hulpbehoevender wordt. Daarin schuilt een gevaar.”

Hoe valt te voorkomen dat een mantelzorger overbelast raakt?
“We wijzen mantelzorgers erop dat ze altijd hun grenzen moeten bewaken Het lastige is dat er geen huishoudelijke hulp komt als er een gezonde volwassene in huis woont die het huishouden kan doen. Je moet als oudere tegenwoordig ook veel hulpbehoevender zijn voordat je in een verpleeghuis terechtkunt. Maar mantelzorgers kunnen wel respijt of vervangende zorg aanvragen. Een ouder kan bijvoorbeeld een week worden opgevangen in een logeerhuis, of er kan tijdens een vakantie een
vervangende zorgverlener aan huis komen. Even op adem komen kan de druk van de ketel halen.”

Zijn het nog altijd vooral vrouwen die mantelzorgen?
“Als het gaat om de zorg voor een levenspartner zijn er naar schatting evenveel mannen als vrouwen die mantelzorgen. Maar de zorg voor inwonende ouders komt vaker neer op dochters en schoondochters.”

Kijk voor meer informatie op tijdvoorjezelf.mezzo.nl.

Dit is een gedeelte uit het dossier We nemen mama in huis uit Margriet 2017-30. Lees het hele dossier via Blendle of bestel editie 30 na via magazine.nl.

Tekst | Alies Pegtel
Foto | iStock

Lees ook

Bekijk ook, tweeling heeft grootste lol om ‘nep-niezen’.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant