Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Brrrr: gigantische kwal van 1,5 meter gespot voor Engelse kust

brrrr-gigantische-kwal-van-15-meter-gespot-voor-engelse-kust.jpg

Bezorgt een normale kwal jou al de stuipen op het lijf? Dan doe je er goed aan om uit de buurt van de Zuid-Engelse kust van Cornwall te blijven. Duikers hebben daar in het kanaal onlangs een nogal uit de kluiten gewassen exemplaar aangetroffen.

Het gaat om een zogeheten ‘bloemkoolkwal’ van bijna twee meter lang. Duikers zagen het dier voorbij zwemmen in de zee bij Falmouth, in de buurt van Cornwall.

‘Geweldige ervaring’

Hoewel het dier niet zeldzaam is, heeft de Britse bioloog Lizzie Daly nog nooit eerder zo’n groot exemplaar met eigen ogen mogen zien. “Volgens mij was hij wel 1,5 meter lang,” aldus Daly. De bioloog vond het zwemmen langs de ‘zachte reus’ een geweldige ervaring: “We zagen eerst een paar kleinere kwallen, bij een mooi rif en toen kwam uit de duisternis deze enorme, prachtige kwal aanzetten. Je moet echt twee keer kijken om te beseffen dat-ie echt anderhalve meter is.”

Ongevaarlijke kwal

Hoewel de kwal er nogal indrukwekkend uitziet, is hij voor mensen ongevaarlijk, zo stelt Daly. Bloemkoolkwallen geven alleen heel milde prikjes, die je bijna niet voelt. Het dier heeft verder geen tentakels.

 

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Guardian, YouTube
Foto | iStock, Twitter

Ook interessant