Nieuws

Déze kerstlekkernijen kunnen giftig zijn voor je hond

deze-kerstlekkernijen-kunnen-giftig-zijn-voor-je-hond.jpg

In alle drukte van het kerstdiner kan het weleens voorkomen dat je je viervoeter uit het oog verliest. Maar pas hierbij wel op: er zijn een heleboel lekkernijen op het kerstmenu die gevaarlijk kunnen zijn voor je hond.

Zorg er daarom voor dat je hond onderstaande dingen niet van het aanrecht kan stelen, of dat een goedbedoelende tante stiekem wat onder de tafel geeft.

 1. Jus

  In jus zit een heleboel zout, waardoor het ontzettend slecht is voor honden. Honden eten van nature geen tot weinig zout en kunnen er daarom slecht tegen. Als ze ineens heel veel zout binnenkrijgen, kan dit leiden tot zoutvergiftiging. Hiervan kunnen ze het bewustzijn verliezen of zelfs te komen overlijden.

 2. Alcohol

  Deze is natuurlijk logisch, maar het is toch goed om met kerst extra alert te zijn. Alcohol heeft op honden hetzelfde effect als op ons, alleen zijn ze een stuk lichter dus zullen ze er sneller last van hebben.

 3. Alles met druiven of rozijnen

  Een lekker stukje appeltaart met rozijnen? Een pudding met wat druiven als versiering? Ze zullen voor je hond allemaal even aanlokkelijk zijn, maar ook allemaal even giftig. Een kleine hoeveelheid (gedroogde) druiven kan bij honden namelijk al leiden tot nierfalen.

 4. Uien

  Uien, en alles wat erop lijkt (sjalotten, prei en knoflook bijvoorbeeld) zijn ook giftig voor honden. En laat dit nou net iets zijn wat in heel veel gerechten voorkomt. Wanneer honden uien binnenkrijgen, kunnen ze gaan overgeven of last krijgen van diarree. In het ergste geval kunnen de rode bloedcellen beschadigd worden.

 5. Kaas en andere zuivelproducten

  Hoewel deze dingen niet zozeer giftig zijn voor je viervoeter, zijn veel honden wel lactose-intolerant. Als je dit van jouw hond niet zeker weet, kun je ‘m maar beter ver uit de buurt van zuivelproducten houden.

 6. Chocolade

  Dit is een bekende, maar toch goed om even te benoemen. Chocolade is met kerst vaak volop aanwezig, maar helaas heel erg gevaarlijk voor je hond. Het kan hartproblemen, convulsies, tremoren en zenuwpijn veroorzaken.

 7. Kunstmatige zoetstoffen

  Suiker is slecht voor honden, maar kunstmatige zoetstoffen ook. Met name de lever zal het zwaar te verduren krijgen als ze zo’n stofje binnenkrijgen. In veel zoete lekkernijen zit het suikervrije stofje xylitol, en hoewel het voor ons ook niet echt goed is, zal je hond er nog veel meer last van hebben.

Heeft je hond per ongeluk wel een van de bovenstaande dingen binnengekregen? Dan kun je maar beter zo snel mogelijk een bezoekje aan de dierenarts brengen.

Bron | Goodtoknow
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant