Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Schokkend: steeds meer gifstoffen aangetroffen in Nederlandse natuur

er-worden-steeds-meer-gifstoffen-aangetroffen-in-nederlandse-natuur.jpg

De meeste mensen gaan de natuur in om een frisse neus te halen, maar uit onderzoek blijkt dat Nederlandse natuurgebieden allesbehalve ‘fris’ zijn. De grond zit namelijk vol met resten van bestrijdingsmiddelen die kankerverwekkend en hormoonverstorend kunnen zijn.

Deze gifstoffen blijken inmiddels op veel plaatsen in de Nederlandse natuur te zijn neergedaald.

Drentse en Gelderse natuurgebieden

Eerder werd er in Drenthe al onderzoek gedaan naar gifstoffen. Maar ook in Gelderse natuurgebieden zitten er veel bestrijdingsmiddelen in de grond. Dit schrijft dagblad Trouw. Opvallend genoeg blijken er nauwelijks verschillen te zijn in wat de onderzoekers aantroffen in de natuurgebieden in de twee provincies.

Lees ook: Nederlandse landbouwbestrijdingsmiddelen veroorzaken mogelijk Parkinson

Kankerverwekkende en hormoonverstorende gifstoffen

Het betreft niet om één, maar 34 verschillende bestrijdingsmiddelen te gaan. De helft hiervan bleek kankerverwekkend te zijn en 42 procent hormoonverstorend. Omdat in natuurgebieden geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, betekent dit dat de gifstoffen aangevoerd moeten zijn van buitenaf. Sommige van de gifstoffen zijn in Europa al langere tijd verboden. Dit betekent dus dat ze illegaal nog steeds worden gebruikt óf dat ze zijn overgewaaid vanuit grote afstand.

Steeds minder insecten

Uit Nederlands-Duits onderzoek bleek drie jaar geleden dat de hoeveelheid insecten in Europa sinds 1990 met driekwart is afgenomen. Dit heeft grote gevolgen voor de populatie van vogels en andere insecteneters en daarmee ook de biodiversiteit.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Margriet 51 ligt nu in de winkel!Met deze week: kerstversiering van papier maken, een sterk sociaal netwerk opbouwen, december zónder extra kilo’s, een interview met Trijntje Oosterhuis en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant