Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zelf aan de slag: deze tien GGD’s beperken contactonderzoek

ggds-beperken-het-contactonderzoek.jpg

Door grote drukte bij de GGD’s hebben 10 van de 25 locaties besloten het contactonderzoek bij een coronabesmetting te beperken. Die verantwoordelijkheid wordt nu voor een groot deel overgelaten aan de persoon die besmet is. Alleen huisgenoten en kwetsbaren in de omgeving van een besmet persoon ontvangen van sommige regionale GGD’s nog een telefoontje.

In deze tien regio’s moet je voorlopig deels zelf aan de slag met het contactonderzoek. 

GGD’s beperken het contactonderzoek 

Op dit moment zijn er te veel besmettingen om al het bron- en contactonderzoek door de GGD’s te laten uitvoeren, zo laat een woordvoerder weten. Dat houdt in dat mensen die positief getest zijn met het coronavirus voorlopig zelf hun omgeving moeten informeren en mensen met wie zij nauw contact hebben gehad moeten adviseren om in quarantaine te gaan. Alleen huisgenoten en kwetsbaren worden nog door de GGD gebeld. De verantwoordelijkheid om nauwe contacten te informeren ligt nu dus bij de besmette persoon zelf. Al eerder moesten GGD’s flink opschalen in personeel, maar door het stijgende aantal besmettingen is er opnieuw een tekort aan medewerkers. Het beperken van het contactonderzoek bij de GGD’s geldt per direct, totdat de organisatie opnieuw genoeg personeel heeft. Eind september zou er zoveel personeel moeten zijn dat er maximaal 1500 bron- en contactonderzoeken per dag kunnen worden gedaan. 

De tien regio’s 

Voorlopig geldt deze beperking van het contactonderzoek voor de GGD’s in regio Kennemerland, Amsterdam, Hollands-Midden, Utrecht, Haaglanden, Rotterdam, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en een regio waarvan de naam nog niet bekend is gemaakt. In deze regio’s moeten besmetten mensen zelf hun nauwe contacten bellen en hun adviseren tien dagen in quarantaine te gaan. 

Lees ook: Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen die voorlopig in deze zes regio’s gelden

Nauwe contacten bepalen 

Ben je positief getest op het coronavirus en moet je deels zelf het contactonderzoek doen? Dan gaat de regionale GGD samen met jou na met wie je sinds je coronaklachten contact hebt gehad. Samen doorloop je waar je allemaal bent geweest, met wie je ergens bent geweest en met wie je allemaal langer dan een kwartier op minder dan 1,5 meter afstand in contact bent geweest. Dat zijn je nauwe contacten. Normaal gesproken worden deze personen vervolgens door de GGD gebeld, maar die taak ligt vanaf nu bij jou. Voor de GGD kost dit bron- en contactonderzoek ongeveer 8 uur per persoon, maar door dit nu deels te beperken wordt er verwacht dat er meer besmettingsonderzoeken kunnen worden uitgevoerd in kortere tijd.  

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | NOS, RTL Nieuws, AD
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant