Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

GGD onthult tips om eerder gevaccineerd te kunnen worden

eerder-gevaccineerd-worden.jpg

Wil je zo snel en dichtbij mogelijk het coronavaccin krijgen? De GGD deelt een aantal handige tips om te zorgen dat je eerder én dichterbij gevaccineerd wordt.

Legaal voordringen, noemen we dat. Als je een vaccinatie-uitnodiging hebt ontvangen, kun je online of telefonisch een afspraak maken.

Tips om eerder én dichterbij gevaccineerd te worden

1. Probeer het over een uur nog eens

Maak je de afspraak online, dan krijg je drie opties voor jouw afspraak te zien. Die opties worden tijdelijk voor jou gereserveerd, en dat geldt dus ook voor anderen die tegelijkertijd aan het kijken zijn. “Plan je afspraak op een rustig moment in. Staat er geen fijne plek bij, probeer het dan een uur later nog een keer”, adviseert een woordvoerder van de GGD aan NOS. Hoe drukker het is in het afsprakensysteem, hoe kleiner namelijk de kans dat jij een locatie bij jou in de buurt ziet. “Je komt hoe dan ook binnen drie weken aan de beurt.”

2. Vermijd piekmomenten

Op een rustig moment inplannen, dus. Wat zijn dan precies de piekmomenten die je beter kunt vermijden? Tijdens kantooruren is het over het algemeen het drukst. Kruip dus liever ’s avonds na het eten nog even achter je laptop. En zeker wanneer er een bepaalde risico- of leeftijdsgroep nét de vaccinatie-uitnodiging heeft ontvangen, is er een piek op de site. “Op het moment dat mensen een uitnodiging krijgen, zitten er duizenden mensen tegelijk in het online afsprakensysteem”, aldus de GGD. Als je bijvoorbeeld een paar dagen wacht, is de kans dus groter dat je een optie dichter bij jou in de buurt ziet.

Lees ook:
GGD gaf smekende kankerpatiënten vaccinatie voor hun beurt: ‘Schrijnend, maar dit kan en mag niet’

3. Bel om een afspraak te maken

Wil je liever gisteren dan vandaag nog die vaccinatieafspraak inplannen? Dan kun je er ook voor kiezen om te bellen naar het telefoonnummer dat in je uitnodiging staat. Het voordeel van bellen is dat je meteen alle beschikbare opties te horen krijgt. Door te bellen kan een afspraak vaak eerder en dichterbij ingepland worden. Het nadeel is alleen dat je in een wachtrij kunt staan, en daar moet je maar net tijd voor en zin in hebben. Over het algemeen maak je je afspraak online sneller én makkelijker dan telefonisch.

4. Vul een andere postcode in

Sta jij te springen om het coronavaccin te krijgen, maar wil je geen vaccinatievoordringer zijn? Lieg niet over je leeftijd of uitnodiging. Naast het prullenbakvaccin dat inmiddels Hugo de Jonges zege gekregen heeft, is er nóg een ‘legale’ manier om eerder gevaccineerd te worden: vul een andere postcode in. Je hoeft namelijk niet per se in je eigen regio het coronavaccin te krijgen. “Stel, je bent op vakantie in Friesland en je wilt daar geprikt worden, dan kan dat”, tipt GGD-directeur Sjaak de Gouw aan RTL Nieuws.

Bron | NOS, RTL Nieuws, Rijksoverheid
Beeld | Getty

Ook interessant