Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom GGD’en moeten stoppen met het gebruik van sneltesten

waarom-ggden-moeten-stoppen-met-sneltesten.jpg

GGD’en zouden moeten stoppen met het gebruiken van sneltesten – zogenoemde antigeentesten – op coronatestlocaties. Dat heeft koepelorganisatie GGD GHOR Nederland alle regionale GGD’en geadviseerd. De PCR-test heeft de voorkeur.

PCR-testen zijn namelijk beter geschikt voor “deze fase van de bestrijding van de pandemie”, waarin een toenemend aantal mensen gevaccineerd is of een coronabesmetting heeft doorgemaakt, aldus de organisatie.

Stoppen met sneltesten

Deze mensen dragen, als ze weer besmet raken, minder virusdeeltjes met zich mee en “de testeigenschappen van een PCR-test zijn beter geschikt om het virus te traceren en nauwlettend te blijven volgen”.

Antigeentesten zijn minder gevoelig. Ze waren volgens GGD GHOR Nederland “zeer waardevol”, zeker toen het aantal besmettingen veel hoger lag dan nu en sneltesten handig waren voor mensen die vlug een uitslag nodig hadden. PCR-testen worden gebruikt voor de zogeheten ‘kiemsurveillance’, waarmee de verspreiding van virusvarianten in de gaten wordt gehouden.

Advies overgenomen

Regionale GGD’en hebben het advies overgenomen, aldus de koepelorganisatie. Het streven is om overal zo snel mogelijk te stoppen met antigeentesten, maar volgens een woordvoerder van GGD GHOR Nederland zal dat in de ene regio wat meer tijd kosten dan in de andere.

Sommige regio’s gebruiken al enkel PCR-testen. In andere regio’s werden juist meer antigeentesten dan PCR-testen gebruikt. “Daar zal dus de overgang naar de nieuwe werkwijze wat groter zijn”, aldus de woordvoerder. “Maar alle GGD’en zijn ermee bezig.” GGD Drenthe stopt bijvoorbeeld donderdag al met het gebruik van snelle antigeentesten.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Ook interessant