Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Gezondheidsraad maakt bekend: déze groepen krijgen als eerste coronavaccinatie

deze-kwetsbare-groepen-krijgen-als-eerste-coronavaccinatie.jpg

Welke groepen krijgen er straks als eerste een coronavaccinatie? Dat is iets wat veel mensen al even bezighoudt. De Gezondheidsraad kwam donderdagochtend met het officiële advies voor het kabinet: mensen boven de zestig jaar én mensen die in medische risicogroepen vallen zouden als eerste gevaccineerd moeten worden.

Dat bekent dat mensen met ernstige hart- en luchtwegaandoeningen, een afweerstoornis of diabetes bijvoorbeeld als eerste in aanmerking komen voor een coronavaccinatie. Ook mensen die in een verpleeghuis wonen en zorgmedewerkers die direct met patiënten in contact komen, zouden volgens de Gezondheidsraad voorrang moeten krijgen.

Als eerste coronavaccinatie

Naar verwachting zal het kabinet de adviezen van de Gezondheidsraad opvolgen; minister De Jonge heeft een aantal keer aangegeven hier grote waarde aan te hechten. Als het kabinet de adviezen van de Gezondheidsraad opvolgt, zal toch nog niet iedereen die in deze groepen eerste periode een coronavaccinatie kunnen krijgen. Er zullen in eerste instantie zo weinig vaccins beschikbaar zijn dat ook binnen de strategie weer gekozen moet worden. Daarom adviseert de raad te starten met mensen die een ernstige aandoening hebben én op hoge leeftijd zijn. Daarmee zou volgens hen de grootste gezondheidswinst behaald kunnen worden.

Tijdelijk advies

De Gezondheidsraad benadrukt dat dit advies tot stand gekomen is op basis van wat ze nu weten over de vaccins en de huidige status van besmettingen. Het zou dus kunnen dat hier nog veranderingen in komen; de specialisten houden ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Als het vaccin bijvoorbeeld niet alleen de ziekte COVID-19 lijkt tegen te houden, maar ook besmettingen kan voorkomen, zou het advies bijvoorbeeld kunnen veranderen.

Lees ook:
Twee coronavaccins gelabeld als ruim 90 procent effectief: wat betekent dat?

Andere mogelijke opties

Wanneer de omstandigheden in Nederland aanzienlijk veranderen óf de coronavaccinatie beter blijkt te werken bij bepaalde groepen, zou het zo kunnen zijn dat de eerste vaccins naar een andere groep gaan. Bij een laag aantal besmettingen zegt de Gezondheidsraad bijvoorbeeld dat de vaccins ingezet kunnen worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In dat geval zouden jonge mensen tussen de twintig en de dertig jaar oud als eerste een coronavaccinatie kunnen krijgen. Zij hebben vaak de meeste sociale contacten.

Ook is er nog een derde mogelijke strategie. Daarbij focussen ze vooral op het tegengaan van de ontwrichting van de samenleving. In dat geval zouden voornamelijk mensen met een vitaal beroep als eerste in aanmerking komen voor een coronavaccinatie. Denk bijvoorbeeld aan zorgmedewerkers, leraren en politiemedewerkers. Een definitieve beslissing hierover kan pas gemaakt worden wanneer er meer bekend is over de werking en beschikbaarheid van de vaccins.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsraad
Beeld | Getty Images

Margriet 50 ligt nu in de winkel! Met deze week: de Grote December cadeautjesgids, alles over blij zijn met jezelf, feestmode (ook voor grote maten) en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant