Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Oproep kabinet aan gezonde zestigers: ‘Sla de griepprik over dit jaar’

oproep-kabinet-aan-gezonde-zestigers-sla-de-griepprik-over-dit-jaar.jpg

Gezonde mensen in de leeftijd van 60 tot en met 69 jaar krijgen van het kabinet het verzoek om niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Omdat de kans groot is dat er te weinig griepvaccins zullen zijn voor iedereen die in de doelgroep valt,  is het belangrijk dat in ieder geval de meest kwetsbare mensen wél het vaccin kunnen krijgen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft vandaag deze oproep gedaan.

Op advies van het RIVM

Volgens Blokhuis laten signalen nu zien dat de kans groot is dat er te weinig griepvaccins zijn voor iedereen die in de doelgroep valt. “Daarom kom ik met bovengenoemde maatregel op advies van het RIVM, om te voorkomen dat te veel mensen die het meest baat hebben bij de griepprik deze niet krijgen,” zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook: De griepprik halen in tijden van corona: dit wil je weten

Eventueel later alsnog griepprik

Omdat mensen met een medische aandoening (denk bijvoorbeeld aan diabetes of een hart-, long- of nierziekte) en mensen van 70 jaar en ouder meer gezondheidsrisico’s lopen wanneer ze de griep krijgen, krijgen zij de griepprik nog wel. Aan het einde van de griepprikperiode in december zal duidelijk worden of er ook nog vaccins zijn overgebleven voor de gezonde zestigers.

Nu al geen voorraden meer

Onlangs werd bekend gemaakt dat er nu al een dreigend tekort aan de griepprik is. In verband met corona was al rekening gehouden met een hogere opkomst voor de griepvaccinatie, waardoor er al 520.000 vaccins meer waren besteld dan vorig jaar. Maar dat aantal blijkt nu toch te weinig te zijn. Mensen zijn zo bang om bovenop het coronavirus ook nog de griep te krijgen, dat ze massaal een griepprik halen. Hierdoor zijn er geen voorraden meer beschikbaar. “We kijken steeds of er nog partijen over zijn in andere landen, maar andere landen benaderden ons ook. Als er zich concrete mogelijkheden voordoen, zullen we deze uiteraard verzilveren,” aldus Blokhuis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant