Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoek RIVM: ‘Door gezond te eten, blijft je geheugen langer goed’

onderzoek-rivm-door-gezond-te-eten-blijft-je-geheugen-langer-goed.jpg

Dat gezond eten heel wat voordelen heeft, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar wist je dat het ook goed is voor je hersenen? Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat mensen die langere tijd gezond eten op latere leeftijd een beter geheugen hebben.

Van de mensen die al langere tijd gezond hebben gegeten, zijn cognitieve vaardigheden zoals concentreren en de werking van het geheugen aanzienlijk beter. Ook gaan deze hersenfuncties minder snel achteruit dan bij mensen met een minder gezond dieet.

Mentaal twee jaar jonger

Volgens het gezondheidsinstituut kan het twee jaar schelen als je een gezond dieet hebt als het komt tot je geheugen: op 65-jarige leeftijd heb je dan gemiddeld de geestelijke conditie van een gemiddelde 63-jarige. Dat is mooi meegenomen, toch? Ook stellen de onderzoekers vast dat de natuurlijke cognitieve achteruitgang bij mensen tussen de 55 en 75 jaar 7 procent minder is bij degene die kiest voor gezonde voeding, dan bij iemand met een minder afgewogen menu. Tot die conclusie kwam het RIVM na een jarenlange studie, waaraan zo’n 5000 mensen vanaf 45 jaar sinds 1995 meededen.

Lees ook:
Dít dieet is al meerdere keren verkozen tot gezondste eetpatroon

‘Dementie kan mogelijk uitgesteld worden’

Dat nu ontdekt is dat gezond eten zo’n grote invloed heeft op het geheugen, kan volgens het gezondheidsinstituut voor veranderingen zorgen. Bijvoorbeeld als het komt tot dementie. “Voordat dementie ontstaat is er vaak een lange periode waarin de cognitieve functies achteruitgaan. Door deze achteruitgang te vertragen kan het ontstaan van dementie mogelijk uitgesteld worden”, denkt het RIVM. Voor dit definitief te zeggen is, zal echter meer research nodig zijn.

Groenten, fruit en volkoren producten

Welke voedingsrichtlijn mensen volgen, maakt volgens de organisatie geen groot verschil. Het belangrijkste is dat groenten, fruit en volkoren producten een belangrijk onderdeel zijn van de gezonde voeding. Ook is het voor je brein verstandig om weinig vlees, verzadigde ofwel vaste vetten en toegevoegde suikers en zout te consumeren.

Wat wel belangrijk is, is dat er geruime tijd gezond wordt gegeten. Alleen dan zijn de effecten van gezond eten op het geheugen en andere cognitieve functies goed merkbaar, zeggen de experts.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Er ligt weer een nieuwe Margriet Extra in de winkel! Hoewel de zomer helaas nog ver te zoeken is, kun je wél alvast in de stemming komen met deze Zin in zomer-special. Dit themanummer staat boordevol leuke uitjes (gewoon in Nederland), persoonlijke verhalen, zomertrends, onze favoriete producten en nog véél meer. Margriet Extra: zin in zomer ligt nu in de winkel of is online te bestellen via deze link.

Ook interessant