Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid Nieuws

Gevaccineerd? Dan hoef je binnenkort niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon

gevaccineerd-geen-quarantaineplicht.jpg

Ben je in contact gekomen met een besmet persoon? Dan heb je vanaf aanstaande donderdag 8 juli geen quarantaineplicht meer, mits je volledig gevaccineerd bent. Dat laat een woordvoerder van GGD-GHOR aan RTL Nieuws weten. 

We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Geen quarantaineplicht als je gevaccineerd bent 

Vanaf aankomende donderdag 8 juli vervalt de quarantaineplicht voor mensen die gevaccineerd zijn en in aanraking komen met een besmet persoon. De voorwaarde daarbij is wel dat je minstens veertien dagen volledig gevaccineerd moet zijn, zodat je echt goed beschermd bent tegen het coronavirus. Volgens de woordvoerder van de GGD geldt deze nieuwe regel vanaf donderdag 8 juli voor het hele land. 

Bron- en contactonderzoek

Het bron- en contactonderzoek dat de GGD uitvoert bij een besmet persoon blijft ondanks het vervallen van de quarantaineplicht wel van kracht. Alle besmettingen die bij de GGD gemeld worden krijgen dus nog steeds het contactonderzoek. Daarbij wordt onderzocht met wie een besmet persoon de afgelopen tijd in contact is geweest, door wie hij of zij besmet kan zijn en wie hij of zij zelf heeft kunnen besmetten.

Lees ook: Dit moet je weten over de deltavariant van het coronavirus

Besmettingsaantallen stijgen weer

De besmettingsaantallen in ons land waren lange tijd aan het dalen, maar inmiddels is er toch weer een stijging te zien. Gister meldde het RIVM 1.146 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er bijna 600 meer dan vorige week zaterdag. Daarmee zet de stijging door en neemt dit zelfs toe. In het ziekenhuis zet de daling gelukkig wel verder door. De coronapatiënten die nog in het ziekenhuis belanden zijn bijna allemaal niet (volledig) gevaccineerde mensen. Daar lijken de vaccinaties hun vruchten dus af te werpen.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant