Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Experts waarschuwen voor het gevaar van (wegwerp)mondkapjes voor vogels

experts-waarschuwen-voor-het-gevaar-van-wegwerpmondkapjes-voor-vogels-margriet.jpg

De mondkapjes vliegen ons om de oren, nu het kabinet het dringende advies geeft ze binnen in openbare ruimten te dragen. Draag jij wegwerpmondkapjes? Zelfs als je die na gebruik netjes in de prullenbak gooit, kunnen ze een gevaar vormen voor vogels en andere dieren.

En dat heeft voornamelijk met de lusjes ervan te maken.

Vogels vs mondkapjes

Vooral meeuwen raken met hun pootjes verstrikt in de elastieken lusjes van de mondkapjes, weet Sovon van Vogelonderzoek Nederland. Maar ook stadsduiven, kauwen en andere vogels die veel op straat te vinden zijn kunnen er last van hebben. En niet alleen omdat sommige mensen hun wegwerpmondkapje gewoon op straat of in het water gooien. Nee, meeuwen wroeten ook dolgraag in prullenbakken en vuilnisbelten. Met alle gevolgen van dien, zoals je in de volgende beelden ziet:

Beter een herbruikbaar mondkapje

Enerzijds is het dus belangrijk dat wij onze mondkapjes netjes in de prullenbak gooien. Het is namelijk heel slecht voor de natuur om je mondkapje zomaar neer te gooien. Maar anderzijds is het dus bijna niet te voorkomen dat een vogel zélf zo’n wegwerpmondkapje uit prullenbakken of vuilnisbelten pikt. “De enige oplossing is dus om geen wegwerpkapjes te dragen, maar duurzame, herbruikbare mondmaskers”, laat een vogelopvang aan Metronieuws weten. Dit exemplaar van koningin Máxima is daar een prachtig voorbeeld van.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Metronieuws, The Independent
Beeld | iStock

Ook interessant