Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Plan om meer op corona te testen in gevaar door tekorten in laboratoria

plan-om-meer-op-corona-te-testen-in-gevaar-door-tekorten-in-laboratoria.jpg

Hoewel het de bedoeling is dat er in het najaar nóg meer mensen op corona kunnen worden getest, zijn er nu al tekorten aan middelen in laboratoria die de tests moeten analyseren. Het Nederlandse testbeleid voor coronapatiënten dreigt dit najaar dan ook onuitvoerbaar te zijn.

Dat meldt de Volkskrant.

Tekort aan middelen

De laboratoria maken gebruik van verschillende apparaten om de monsters van tests te kunnen analyseren. Hiervoor zijn middelen nodig die de internationale fabrikanten van de apparaten moeten leveren, zoals bijvoorbeeld testvloeistoffen en plastic buisjes. Aan die middelen blijkt nu al een tekort te zijn. Dit is opvallend, omdat de testcapaciteit dit najaar nog minimaal moet worden verdubbeld naar in totaal 70 duizend tests per dag.

Lees ook: Ministerie Volksgezondheid benadrukt: laat je écht alleen testen bij klachten

“Nog geen harde afspraken gemaakt”

Net zoals Nederland ook al het onderspit delfde in de internationale strijd om de mondkapjes, wordt er gevreesd dat dit ook het geval zal zijn bij het benodigde materiaal voor testen. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn er nog geen harde afspraken gemaakt met de fabrikanten om dit najaar ook voldoende materiaal voor de 70 duizend tests per dag te kunnen halen.

Grote gevolgen

Volgens Alex Friedrich, arts-microbioloog bij het UMCG en OMT-lid, zijn de gevolgen van een tekort aan materialen groot. “Wie niet genoeg kan testen, wordt blind. Dan ga je het virus verspreiden, overlijden er mensen en krijg je mogelijk weer een lockdown. Je moet het uitbreiden van de labcapaciteit tot topprioriteit maken. Maar ik merk te weinig dat dit gebeurt.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Volkskrant
Beeld | iStock

Ook interessant