Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Gespot: de Luizenkap – een badmuts tegen luizen

woman-looking-in-the-mirror-horrified-about-her-hair.jpg

Onderneemster en moeder Nicolette Mak denkt dat ze het heeft gevonden. Hét nieuwe middel tegen luizen. Haar totaal nieuwe oplossing heet de Luizenkap. Het is een soort badmuts die je vult met olijf- of zonnebloemolie en waarmee je de strijd met luizen aangaat. Superorigineel!

De Luizenkap: hoe kom je erop?

Als je kinderen af en toe thuiskomen met luizen, kun je het natuurlijk prima af met een flesje uit de winkel. Maar zitten ze om de haverklap met een hoofd vol beestjes, dan kunnen de middelen met chemicaliën minder fijn zijn voor hun hoofdhuid. En dan hangt er ook nog een flink prijskaartje aan luizenmiddelen van de drogist. Zeker als je het hele gezin meerdere keren moet behandelen, lopen de uitgaven op. Het idee voor de Luizenkap werd precies geboren uit die twee frustraties, vertelt Nicolette Mak. “Toen mijn kinderen voor de zoveelste keer thuiskwamen met luizen, voelde ik weerstand om wéér luizenlotion op hun hoofden te smeren. Ik geef ze gezonde voeding – als het even kan biologisch – maar hiervoor ga ik dan wel aan de gang met een chemisch goedje? En als ik al zo veel geld kwijt was voor ons drietjes, hoe kan een bijstandsmoeder of een groot gezin het dan opbrengen?”

Op zoek in het keukenkastje

Ze besloot op zoek te gaan naar een natuurlijke en betaalbare manier om van die vervelende beestjes af te komen. Die zoektocht begon in het keukenkastje. Zo ving ze luisjes met een pincet en stopte ze in eierdopjes met achtereenvolgend vissaus, vodka, zout water en olijf- en zonnebloemolie. Wat bleek? In die eerste drie bleven de luizen leven, in die laatste stikten ze. De volgende stap: op zoek naar een ‘luizenzwembadje’ voor op je hoofd waar volop olie in kon, want alleen insmeren met olie bleek niet effectief genoeg.

Een ‘badmuts’ vol olijfolie

Na een heleboel experimenten en samenwerkingen met experts werd de Luizenkap geboren: een ‘badmuts’ van latex met een vulopening waarin je driekwart liter olijf- of zonnebloemolie giet. Na tien minuten zouden alle luizen dood zijn en kun je je haar wassen. Na negen dagen herhaal je de behandeling nog een keer voor de luizen die nog uit achtergebleven neten komen. Dan is de luizenplaag weg, als het goed is. “Als je deze methode op de juiste manier toepast, werkt het voor honderd procent. Want luizen zullen nooit resistent worden tegen verdrinking,” verzekert Nicolette. Let er wel even op dat je de kap goed opzet, anders kan de olijfolie over je voorhoofd gaan druppelen.

Zo ziet de kap eruit en zo gebruik je ‘m:

Volgens de onderneemster zijn de snelheid en het gemak niet de enige voordelen van haar turqoise ‘badmuts’: “Deze manier is veilig, veel goedkoper en olijfolie is ook nog eens goed voor je haar. En je hoeft niet meer eindeloos luizen uit het haar te kammen, dat levert ook nog eens een enorme extra tijdswinst op. Want normaal gesproken moet je veertien dagen lang twintig minuten per dag per hoofd kammen.”

Op de site deluizenkap.nl vind je meer info.

Dag luizen!

Beeld: iStock

Lees ook

Met deze truc voorkom je luizen

Luizen voorkomen? Pak je haarlak er maar bij!

Vier feiten en fabels over hoofdluis

Bekijk ook

Dit is het advies van het RIVM: Luizen? Kammen!

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant