Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Gescheiden? In 4 stappen je financiën op orde!

financien-op-orde-na-scheiding.png

Hoe houd je na een scheiding het hoofd boven water? Financieel gedragsdeskundigen Annemarie Reintjes en Denise Land van regel-t.nl onderscheiden vier stappen voor het maken van een persoonlijk financieel plan als je er alleen voor komt te staan.

De harde realiteit is dat vrouwen er na een scheiding financieel gemiddeld 23 procent op achteruitgaan (mannen gaan er juist 7 procent op vooruit). Daarbij zijn vrouwen over het algemeen matig geïnteresseerd in geldzaken, zo blijkt uit onderzoek van Delta Lloyd Foundation. De man is meestal verantwoordelijk voor de financiën. Ook is het merendeel van de vrouwen tijdens een relatie deels afhankelijk van het inkomen van de partner.

1. Creëer helderheid

Breng al je rekeningen, verzekeringen en pensioenoverzichten in beeld. Handige hulpmiddelen hierbij zijn de ‘Organizer voor het leven’ op www.mijnzakenoporde.nl of tabbladen van het Nibud, te verkrijgen via www.nibud.nl (€ 12,95 per set). Als je nog financiële zaken deelt met je ex, zorg dan voor een duidelijke splitsing. Maak een lijst van (gezamenlijke) rekeningen en noteer het saldo op de datum dat je uit elkaar gaat. Bepaal wie welke rekeningen houdt en welke rekeningen worden opgeheven. Check welke automatische betalingen en incasso’s jullie hebben en zet deze stop of pas ze aan.

2. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Gebruik voor het overzicht een digitaal huishoudboek, zoals Afas Personal (zie www.afaspersonal.nl), of gewoon een kasboek waarin je alles in beeld brengt. Maak een begroting van je inkomsten en uitgaven. Dit kan met het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud (www.nibud.nl). Hiermee kun je jouw situatie vergelijken met die van andere vrouwen in een vergelijkbare situatie.

3. Onderzoek de mogelijkheden om meer inkomsten te krijgen

Werk je tot op heden parttime? Dan is het wellicht verstandig om meer uren te werken. Bespreek de mogelijkheden met je werkgever. Of onderhandel over een hoger salaris (tips: www.womeninc.nl/nieuwsbericht/tips-van-de-experts). Werk je niet? Bekijk dan de mogelijkheden om dat (weer) te doen. Zorg dat je weet wat je wilt en maak een up-to-date cv en LinkedIn-profiel. Zet je netwerk en social media in voor informatie, advies en om te solliciteren. Interessante links: www.aaltjevincent.nl, www.uwv.nl, www.werk.nl.

* Elk jaar wijzigen de lonen. Daarom worden ook jaarlijks de alimentatiebedragen voor kinderalimentatie en partneralimentatie aangepast: de zogeheten indexering van alimentatie. Voor 2014 is het percentage vastgesteld op 0,9 procent. Op bijvoorbeeld www.alimentatiewijzer.nl vind je allerlei informatie.

* Wellicht heb je als alleenstaande recht op toeslagen waar je voorheen geen recht op had. Op www.toeslagen.nl kun je een proefberekening maken om te zien of je in aanmerking komt voor een of meer van die toeslagen. Een andere interessante site om te bekijken is www.nibud.nl/berekenuwrecht. Hier kun je kijken voor welke subsidies of gemeentelijke regelingen je in aanmerking komt.

4. Maak een financieel toekomstplan

* Welke risico’s loop je op het gebied van overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid? Eventueel kun je zelf een overlijdensrisico- of inkomensverzekering afsluiten. Check ook de risico’s bij het overlijden van je ex. Krijg je alimentatie? Dan is een alimentatieverzekering het overwegen waard.

* Hoe ziet je pensioenopbouw eruit? Realiseer je dat er een wettelijke regeling is (‘verevening’) die bij een scheiding de ex recht geeft op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk (of de geregistreerde partnerrelatie) is opgebouwd. Maar je kunt hier natuurlijk ook andere afspraken over maken. Zie ook www.pensioenkijker.nl voor meer informatie.

* Maak je je zorgen over de financiën? Vraag dan hulp of volg een training. Je financiën goed op orde hebben levert meer op dan de kosten die je maakt om hulp in te schakelen.

Cover-Saskia-NoortSurvivalgids voor alleenstaanden

Wil je meer weten over wat je moet regelen na een scheiding? Bestel dan online Margriet 12 uit 2014 met daarin een survivalgids voor alleenstaande vrouwen. Dit is dus een ouder nummer, maar deze kun je online nog gewoon bestellen!

Ben jij ook gescheiden? Hoe heb jij je financiën weer op orde gebracht?

Ook interessant