Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Gerechtshof geeft Staat gelijk: juridisch niks mis met avondklok

avondklok.jpg

Het Gerechtshof in Den Haag heeft zojuist geoordeeld dat er juridisch niks mis was met het instellen van de avondklok sinds 23 januari. Volgens het Hof is de avondklok niet op basis van de verkeerde rechtsgronden ingevoerd.

Een opvallende uitspraak, want hiermee staat het Hof niet achter het oordeel van de voorzieningenrechter op 16 februari.

Avondklok blijft gewoon van kracht

De voorzieningenrechter kwam vorige week tot de conclusie dat bij het invoeren van de avondklok onterecht gebruik is gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg), bedoeld voor acute noodsituaties. Het Gerechtshof in Den Haag heeft echter vandaag geoordeeld dat er juridisch niks mis was met het instellen van de avondklok. Volgens hen was er wel degelijk sprake van buitengewone omstandigheden die het invoeren van deze maatregel mogelijk maken. De huidige coronapandemie is hiervoor voldoende aanleiding. De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team.

Boetes nog steeds geldig

Ook is het Gerechtshof van mening dat het instellen van de avondklok proportioneel is en dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn. De (tijdelijke en beperkte) inbreuk op diverse grondrechten, zoals het recht op bewegingsvrijheid, is volgens het Gerechtshof dan ook gerechtvaardigd. Dit betekent dat de ruim 33.000 boetes die zijn opgelegd voor het overtreden van de maatregel, nog steeds van kracht zijn.

In andere wet ondergebracht

De uitspraak van het hof heeft overigens geen invloed op de avondklok. Na de uitspraak van de rechtbank vorige week, bleef deze gewoon nog van kracht. De staat heeft het hof diezelfde dag namelijk nog verzocht om de uitvoering van het vonnis van de rechtbank op te schorten in afwachting van het hoger beroep. Inmiddels is de avondklok ook in een andere wet ondergebracht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | NOS
Beeld | Getty

Ook interessant