Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoek toont aan: genen hebben invloed op pestgedrag

onderzoek-toont-aan-genen-hebben-invloed-op-pestgedrag.jpg

Werd jij vroeger gepest? Of was je misschien zelf de pestkop? Dan is de kans groot dat je kind hetzelfde gedrag zal vertonen. Het heeft namelijk alles met je genen te maken, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Onderzoek naar genen

Bij het onderzoek is bij 8.000 tweeling-kinderen gekeken of ze de laatste maanden zijn gepest of dat ze zelf hebben gepest. Hieruit bleek dat dit voor een derde van de kinderen inderdaad het geval was: een kwart wordt gepest, een kwart pest zelf en één op de zeven kinderen is zowel dader als slachtoffer. Volgens het onderzoek kunnen de verschillen tussen kinderen en het pestgedrag (pesten of gepest worden) voor 70 procent worden verklaard door genetische verschillen.

Tweelingen

Eeneiige tweelingen hebben hetzelfde genetische materiaal. Bij twee-eiige tweelingen is dit gemiddeld 50 procent. De uitkomst dat eeneiige tweelingen meer op elkaar leken in hun betrokkenheid bij pesten dan twee-eiige tweelingen is dan ook niet heel gek, aangezien de invloed van de genen in dit geval groter is.

Genetische verschillen

Volgens Elsje van Bergen, assistent professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, was het al bekend dat gedrag grotendeels wordt beïnvloed door genen. “Maar dat iets wat je overkomt ook erfelijk kan zijn, is een wat opvallendere uitkomst,” vertelt ze. “Kinderen die gepest worden zijn vaak kwetsbare kinderen. Ze zijn onzeker, hebben weinig zelfvertrouwen en zijn daarom een makkelijk mikpunt. Maar ook andere eigenschappen spelen flink mee. Kinderen worden vaak gepest omdat ze overgewicht hebben of bijvoorbeeld een bril dragen. Al die factoren zijn erfelijk.”

Agressie en impulsiviteit

“Mensen die in een sociale kring de rol van pester op zich nemen, vertonen vaak agressiever en impulsiever gedrag. Ouders vertonen dat gedrag in veel gevallen ook”, legt van Bergen uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Niet zwart-wit

“Als iets erfelijk is, betekent dat nog niet dat je er niks aan kunt doen. Het is belangrijk dat er op school een veilige omgeving aanwezig is. Daarnaast is het niet direct een zwart-wit beeld. Soms worden pesters zelf ook gepest, of andersom”, aldus onderzoeker Sabine Veldkamp. Met andere woorden: wanneer een familielid is gepest of zelf een pester was, wil dit niet gelijk zeggen dat het kind hier óók mee te maken krijgt.

Bron: Springer Link
Beeld: iStock

Ook interessant