Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Geld besparen in 2020? Ga dan vóór het einde van dit jaar nog naar de tandarts

aanvullende-tandartsverzekering.jpg

Het kan geen kwaad om voor het einde van dit jaar nog even een bezoekje aan de tandarts te brengen. Als je gebit er nog prima uitziet, dan kun je overwegen om je aanvullende tandartsverzekering op te zeggen. Deze verzekering blijkt namelijk in de meeste gevallen overbodig te zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise en onderzoeksbureau Panel Inzicht.

Zelf betalen goedkoper

Zo’n 80 procent van de Nederlanders heeft een aanvullende zorgverzekering en 77 daarvan heeft een tandartsverzekering. Toch maakt één op de drie hier helemaal geen gebruik van. Daarbij komt ook nog eens dat het zelf betalen van je tweejaarlijkse controlebezoek een stuk goedkoper is dan de premie voor de tandartsverzekering.

Chirurgische ingrepen

Tandartskosten vallen in Nederland niet onder de basisverzekering, met uitzondering van bepaalde chirurgische ingrepen. Dit betekent dat als je regelmatig last hebt van gaatjes, een kroon nodig hebt of een brug, je dit uit je eigen zak moet betalen. Of je kunt kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering, waardoor je de kosten (vaak nog deels) terug kunt krijgen.

Lees ook: tips van een tandarts om je mondgezondheid optimaal te houden

Prijzen van premies

De premies voor deze tandartsverzekeringen variëren, net als de dekking. Zo zijn er verzekeringen van iets meer dan zeven euro per maand tot bijna zestig euro. De meest gekozen dekking voor tandartsverzekeringen is een bedrag van 250 per jaar met een vergoeding van 75 procent. De premie hiervoor bedraagt gemiddeld 147,50 euro per jaar, aldus Pricewise

Jaarlijkse kosten

Toch ligt het bedrag dat mensen jaarlijks kwijt zijn aan de tandarts lager. De verbruikte tandartskosten (die mensen dus ingediend hebben bij hun verzekeraar) van mensen met een aanvullende tandartsverzekering bedraagt namelijk 128 euro per jaar. En wie twee keer per jaar naar de tandarts gaat voor een controle is gemiddeld 44,32 euro per jaar kwijt. Met een bezoek aan de mondhygiënist erbij kom je dan uit op 123 euro per jaar.

Eigen risico

“De tandartsdekking is relatief duur in verhouding tot de daadwerkelijke kosten”, zo vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise. Het kan volgens hem dus  ‘voordeliger zijn om de rekening van tandarts en mondhygiënist zelf te betalen.’ Maar wat nu als je geen verzekering hebt maar wel opeens verstandskiezen moet laten trekken? Geen paniek: de behandelingen door de kaakchirurg vinden namelijk in het ziekenhuis plaats en vallen onder de dekking van de basisverzekering. Je hebt alleen dan wel weer te maken met je eigen risico van minimaal 385 euro.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant