Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dick Bruna (89), geestelijk vader van Nijntje, overleden

dick-bruna.jpg

Dick Bruna, de geestelijk vader van Nijntje, is gisteravond overleden in zijn geboortestad Utrecht. De tekenaar, die 89 jaar is geworden, overleed in zijn slaap. Zijn uitgeverij heeft vrijdag het bericht naar buiten gebracht.

De Utrechter werd wereldberoemd met zijn relatief eenvoudige, zeer herkenbare tekeningen. Bruna schreef en illustreerde maar liefst 124 prentenboeken en ontwierp daarnaast vele affiches en omslagen voor de Zwarte Beertjes-pocketboeken.

Ook internationaal maakt Bruna sinds de jaren zestig furore met zijn werk. Vooral in Japan krijgt Bruna’s werk grote waardering, omdat zijn stijl perfect aansluit bij de heersende voorkeur voor minimalisme. De boeken van Dick Bruna zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven.

 

Speelfilm

De populariteit van Nijntje oversteeg de boekjes. Zo speelde het konijn ook de hoofdrol in musicals en televisieseries. In januari 2013 verscheen Nijntje: de film in de bioscopen. Ook over de grens is Nijntje, of Miffy, zoals ze in het buitenland heet, zeer populair.

Dick Bruna ontving in 2016 de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre. Bruna laat zijn vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen na.

Bekijk hieronder de trailer van Nijntje: de film.

 

Een detail van de tentoonstelling in het heropende Nijntje Museum. Het museum is in de plaats gekomen van het inmiddels gesloten Dick Bruna Huis. In het museum staat het door Dick Bruna bedachte konijntje centraal.

Bron: NU.nl
Foto’s: ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant