Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hugo de Jonge sluit vroegtijdige versoepeling van coronamaatregelen uit

hugo-de-jonge-sluit-vroegtijdige-versoepeling-van-coronamaatregelen-uit-margriet.jpg

Nu het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames daalt, zou het kunnen dat er binnenkort weer wat versoepelingen worden aangekondigd. Zorgminister Hugo de Jonge en RIVM-directeur Jaap van Dissel hebben donderdagavond echter laten weten dat de kans op versoepeling van coronamaatregelen er voorlopig niet in zit.

Tijdens Het Grootste Coronaspreekuur op YouTube laten de twee weten dat er zeker voor half december geen versoepelingen zullen worden aangekondigd.

Géén vroegtijdige versoepeling van coronamaatregelen

Diederik Gommers reageerde in hetzelfde interview iets positiever op de laatste cijfers. “Ik zie weer wat perspectief. Natuurlijk moeten we heel goed kijken hoe we die versoepeling dan gaan aanpakken”, aldus Gommers. Jaap van Dissel is het hier niet mee eens. Op de vraag of we na het weekend weer voorzichtig mogen hopen op versoepelingen als de daling voortzet, is hij duidelijk: “Nee, dat verwacht ik eerlijk gezegd niet. (…) Het zal tot ver in december duren voor we weer op aantallen zitten waarmee we de periode tot er een vaccin is kunnen overbruggen”, aldus van Dissel.

‘Het gaat nog heel lang duren’

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is het met van Dissel eens. “Dit is een heel ander soort golf dan de eerste. Het aantal besmettingen ging toen heel snel omhoog, maar omdat we ons aan de maatregelen hielden ook weer heel snel naar beneden. Als je nu ziet hoe langzaam het naar beneden gaat, en hoeveel we daarvoor moeten laten, gaat het nog heel lang duren. Met het nieuwe versnellingspakket gokken we op half december.”

Groepsgrootte en horeca

Dit zou dus betekenen dat je tot diep in december, en misschien zelfs nog met kerst en de jaarwisseling, niet met meer dan één persoon buiten je eigen huishouden buiten mag zijn. Ook blijft tot die tijd de regel dat je thuis niet meer dan twee gasten ontvangt. Daarnaast kunnen we uit eten gaan voorlopig ook op onze buik schrijven: de horeca blijft als we De Jonge van Van Dissel zo begrijpen ook nog lang dicht, zonder uitzicht op vroegtijdige versoepeling. Afhalen en laten bezorgen mag nog altijd wel. Hier vind je alle huidige coronamaatregelen nog eens op een rij.

Lees ook:
Kun je het coronavirus oplopen als je je aan alle regels houdt?

Verwarring

Het feit dat er momenteel grote regionale verschillen zijn, maakt de situatie volgens Van Dissel nogal lastig. Hij ziet een regionale lockdown of versoepelingen in regio’s waar het wél goed gaat niet zitten. “Dat maakt de communicatie ingewikkeld, dat leidt tot verwarring. En je moet dan beducht zijn op een waterbedeffect. Dat als je de winkels in een stad sluit, mensen naar een andere stad trekken om te gaan winkelen. Ik denk dat we de aanpak die nu voor heel Nederland geldt, en waarvan we nu gelukkig het effect zien, moeten volhouden.”

Je kunt Het Grootste Coronaspreekuur hieronder helemaal bekijken:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | AD
Beeld | ANP

Margriet 48

Margriet 48 ligt nu in de winkel! Met deze week: gezond & fit de winter in, zo herken je online oplichting, lekkere & voedzame ontbijtjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant