Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Tweede stap openingsplan uitgesteld: geen verdere versoepelingen op 11 mei

geen-verdere-versoepelingen-van-de-coronamaatregelen-op-11-mei.jpg

Afgelopen dinsdag gingen de eerste versoepelingen in. Zo mogen we onder andere weer winkelen zonder afspraak en het terras op, en is er geen avondklok meer. De volgende stap volgens de routekaart van het kabinet was om vanaf 11 mei opnieuw maatregelen te versoepelen. Toch drongen leden van het Outbreak Management Team (OMT) erop aan om stap twee van het openingsplan nog even uit te stellen. Ook de Rijksvoorlichtingendienst heeft definitief besloten geen verdere versoepelingen van de coronamaatregelen in te voeren op 11 mei.

Dít is wanneer de tweede rits aan versoepeling dan wel kunnen verwachten. 

Geen verdere versoepelingen van de coronamaatregelen op 11 mei

Vanaf 11 mei zou het onder andere weer mogelijk worden om doorstroomlocaties in de buitenlucht, zoals dierentuinen en pretparken, te bezoeken en zou er meer ruimte komen voor culturele activiteiten. In sommige gevallen zou dit mogelijk met toegangstesten zijn. Ook voor binnen- en buitensport zouden er meer versoepelingen komen. Zo zouden onder andere de sportscholen weer open mogen. Diverse OMT-leden adviseerden de afgelopen tijd al om de pauzeknop in te drukken, omdat de de druk op de zorg nog altijd te groot is.

Vandaag heeft ook het kabinet definitief besloten om op 11 mei geen verdere versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren. Dit omdat het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic’s nu nog te hoog is. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Lees ook: Wat is code zwart? Dít betekent deze crisisfase in ziekenhuizen

Een gok van het kabinet

Bij de eerste versoepelingen van 28 april gaf het OMT ook al het advies om te wachten. Daarnaast klonk er ook veel bezwaar onder ziekenhuispersoneel en virologen. Toch besloot het kabinet de gok toen te wagen. Dit keer gaat het kabinet wel mee in het advies en dat betekent dat op zijn vroegst op 18 mei opnieuw ruimte is voor stap twee van het openingsplan. Het kabinet houdt hierover volgend weekend een overleg op het Catshuis. De nieuwe persconferentie die voor aanstaande maandagavond op de planning stond gaat daarmee ook niet door.

Bron | AD, de Volkskrant
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant