Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Geen vaccinatieplicht voor zorgpersoneel, maar wel een dringend advies

wel-of-geen-vaccinatieplicht-voor-zorgpersoneel-zo-zit-dat.jpg

Hoewel het coronavaccin nog niet op de markt is, wordt wel al volop gediscussieerd over hoe de vaccinaties straks in zijn werk gaan. Hoe zit het met de vaccinatieplicht voor het zorgpersoneel? De woordvoerder van minister De Jonge van Volksgezondheid en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen geven antwoord. 

Hoewel de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) het niet inenten ‘onverstandig en onacceptabel’ noemt, komt er geen vaccinatieplicht voor zorgpersoneel. Volgens de woordvoerder van minister De Jonge bestaat daarover geen enkele discussie meer. Ziekenhuispersoneel mag de vaccinatie weigeren en ook werkgevers in Nederland mogen de inenting niet eisen van hun werknemers.

Geen vaccinatieplicht voor zorgpersoneel 

Toch klinken er speculaties uit ziekenhuizen dat ongevaccineerd personeel daarmee een verbod kan krijgen om op bepaalde afdelingen te werken, bijvoorbeeld op de intensive care. Zowel Jean-Luc Murk, arts-microbioloog bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg als arts-microbioloog Andreas Voss van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen bevestigen dit, al betekent dat wel dat er voldoende ander personeel moet zijn om de ongevaccineerde groep te kunnen uitsluiten van directe patiëntenzorg. 

Geen werkverbod

Hoewel de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel dus uitblijft, wil de NVZ in tegenstelling tot sommige ziekenhuizen niet direct een werkverbod instellen, legt een woordvoerder uit. Ze volgen hierbij de RIVM-richtlijnen: blijf thuis bij klachten. Ben je niet gevaccineerd, maar heb je ook geen klachten? Dan zou je dus gewoon mogen werken. Daarnaast zou technisch gezien het zorgpersoneel op de IC-afdeling zo goed beschermd moeten zijn, dat er geen besmetting van het virus zou moeten kunnen plaatsvinden. 

Lees ook: Een coronavaccin in Nederland? Zo wordt bepaald wie er straks voorrang krijgt

Dringend advies

De NVZ stelt daarom geen vaccinatieplicht of werkverbod op, maar geeft wel een dringend advies aan het zorgpersoneel om zich, wanneer een veilig coronavaccin op de markt komt, toch te laten inenten. Dit om onderbezetting en uitval in de ziekenhuizen zo veel mogelijk te voorkomen. En om daarnaast de verspreiding en besmetting onder kwetsbare doelgroepen en patiënten zo veel mogelijk te voorkomen.

Bron | AD, NOS
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant