Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kabinet gaat geen strengere coronamaatregelen aankondigen

kabinet-gaat-geen-strengere-coronamaatregelen-aankondigen.jpg

Hoewel de besmettingscijfers alleen maar lijken te stijgen, gaan er morgen toch geen strengere coronamaatregelen aankondigd worden. Het kabinet wil eerst afwachten hoe het aantal coronabesmettingen zich de komende dagen ontwikkelt.

Als de cijfers niet omlaag gaan, komen er wél strengere coronamaatregelen in zicht. Een verdere lockdown zou dan de enige overgebleven optie zijn, zo bevestigen Haagse bronnen aan het AD.

Toch nog een beetje hoop

Dat er morgen nog geen strengere coronamaatregelen worden aangekondigd, heeft te maken met een analyse van het RIVM. Experts van het RIVM verwachten namelijk dat er in de loop van volgende week afvlakking of zelfs een daling in het aantal besmettingen zichtbaar zal worden. Dit geeft het kabinet toch nog een beetje hoop.

Lees ook: Slaan we door het coronavirus de griepepidemie dit jaar over?

Verdere lockdown

Als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames wél hard groeit, gaat Nederland echter in een verdere lockdown. In dat geval zouden gezelschappen nog maar uit twee personen mogen bestaan, in plaats van de huidige vier. Ook worden alle bijeenkomsten dan verboden, komt er een einde aan alle binnensport en mag je de auto of het openbaar vervoer alleen nog maar voor noodzakelijke reizen gebruiken.

Scenario verdere lockdown

Het basis- en middelbaar onderwijs mag hoogstwaarschijnlijk bij een verdere lockdown wél openblijven. Mbo’s, hbo’s en universiteiten daarentegen stappen in zo’n geval over op online onderwijs. Winkels mogen wel open blijven en verpleeghuizen gaan niet meer helemaal op slot: bewoners mogen in ieder geval één bezoeker blijven ontvangen bij een verdere lockdown.

Effect van strengere coronamaatregelen later zichtbaar

Het is morgen precies twee weken geleden dat het kabinet een gedeeltelijke lockdown aankondigde. Omdat deze toen een dag later in ging, om 22.00, zal het effect van de maatregelen pas over een paar dagen later zichtbaar worden in de coronacijfers, zo benadrukte RIVM-directeur Jaap van Dissel zondagmiddag op het Catshuis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, RTL Nieuws
Beeld | Brunopress

Ook interessant