Nieuws

Geen zin in een kater met de feestdagen? Ga dan voor dít soort wijn

wijn-feestdagen.jpg

Een lekker wijntje tijdens kerst kan etentjes nog net wat feestelijker maken. Tenzij het je een kater met de feestdagen oplevert. Als we de Australische hoogleraar Steve Allsop moeten geloven, heeft wel of geen hoofdpijn de dag erna vooral te maken met het soort wijn dat je drinkt.

Intensiteit kater

Het zit zo: om alcohol te maken, moeten verschillende stoffen met elkaar vergisten. Tijdens dit proces komt er niet alleen alcohol vrij, maar ontstaan er ook allerlei andere bijproducten. Die vallen onder de verzamelterm ‘congeners’. Volgens Steve Allsop wordt de intensiteit van een kater veroorzaakt door de hoeveelheid congeners in een bepaalde wijn. Bevat die veel bijproducten waar je hoofdpijn van krijgt, dan zit je de volgende dag sneller met een kater opgescheept.

Welke wijn?

Congeners bepalen ook de kleur en de smaak van de wijn. Hoe donkerder die is, hoe meer bijproducten de wijn bevat. Volgens deze redenatie zou rode wijn dus voor de ergste kater zorgen. Rosé staat op de tweede plek en een wit wijntje kan volgens de hoogleraar het minste kwaad. Toch betekent dit niet dat je van een witte wijn geen kater kunt krijgen. Hoeveel en hoe snel je drinkt, de sulfiet die in de wijn zit en hoeveel water je ernaast drinkt. Dat zijn allemaal factoren die bepalen of je risico loopt op een kater met de feestdagen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elle eten
Beeld | iStock

Ook interessant