Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Jurist waarschuwt: “Maak geen gebruik van populaire verouderingsapp”

verouderingsapp.jpg

Ben jij actief op sociale media? Dan is het je vast wel opgevallen dat het momenteel helemaal ‘in’ is om de verouderingsapp ‘FaceApp’ te gebruiken en het resultaat hiervan online te delen. Hoewel het misschien als een onschuldig grapje klinkt, is het dat zeker niet.

Er kleven namelijk allemaal privacyrisico’s aan het gebruik van FaceApp, zo waarschuwen experts.

Tussen de regels door lezen

In de privacyverklaring van de verouderingsapp is bijvoorbeeld te lezen dat het bedrijf al je gegevens opslaat. Niet alleen je foto, maar ook je IP-adres, je locatie, toestelgegevens en informatie van cookies. Hoewel er ook staat dat deze informatie niet met derden wordt gedeeld, is dat volgens jurist Charlotte Meindersma niet helemaal het geval. Er staat namelijk óók dat je informatie wel met ‘affiliates’ kan worden gedeeld. “Ze beweren dat ze je data niet verkopen. Maar dat kunnen ze omzeilen door andere bedrijven affiliates te noemen,” zo vertelt Meindersma aan NOS.

Lees ook: zo ontdek je of je telefoon – en met name social media – je depressief maakt

Verhandelen van je gezicht

Dat de app is ontwikkeld door een Russisch bedrijf, werkt volgens de jurist ook niet echt mee. Je bent hierdoor namelijk niet beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming Europese wetgeving over hoe jouw data gebruikt mogen worden. “Je geeft je data eigenlijk weg aan Rusland,” aldus Meindersma. Volgens Evelyn Austin, werkzaam bij de privacywaakhond Bits of Freedom, komt je gezicht uiteindelijk terecht in een database met duizenden andere gezichten. “Daar wordt je gezicht verhandeld aan andere bedrijven, net als je e-mailadres en cookies. Het is niet de vraag óf het gebeurt. Het gebeurt gewoon. En je hebt geen idee waar je gezicht terechtkomt.”

Wat nu?

Mocht je de app al hebben gebruikt, dan is het helaas al te laat. Volgens Austin staat je gezicht vanaf dat moment al in de database, wat betekent dat ze er alles mee mogen doen wat ze willen. Toch doe je er volgens haar alsnog goed aan om de app te verwijderen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Het maakt niet uit welke foto ik gebruik bij FaceSwap. Het resultaat blijft hetzelfde. Hahaha! ‘De leidinggevende’ is haar spullen aan het pakken.

Een bericht gedeeld door Jochem Myjer (@jochemmyjer) op

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Foto | iStock

Ook interessant