Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom déze geliefde appelsoort nu uit de winkels verdwijnt

geen-elstar-in-de-supermarkt.jpg

Zijn bij jou in de supermarkt de laatste tijd ook geen Elstar-appels meer te vinden? Dat kan goed kloppen. Want hoewel dit een van de populairste appelsoorten in Nederland is, is deze langzaam maar zeker uit de winkels aan het verdwijnen. Dit is de reden dat er geen Elstar meer in de supermarkt verkrijgbaar.  

Kom je toch een paar Elstars tegen? Grijp dan je kans. 

Geen Elstar in de supermarkt

Al weken kun je tegen een leeg schap aanlopen als je op zoek bent naar de populaire appelsoort Elstar. Dat komt omdat de voorraad van vorig jaar op is, maar de oogst voor dit jaar nog niet is geplukt. Dat is overigens niks nieuws, want voorraden van de Elstar raken jaarlijks in de loop van de zomer tegen hun eind. Dat laat Siep de Koning, directeur van de NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie), weten. Rond juni en juli is er soms voor twee maanden geen Elstar in de supermarkt te bekennen. Meestal komt de nieuwe oogst appels rond eind augustus en begin september, al is de productie van 2020 nog lager dan die van vorig jaar. Met een verwachte 312.0000 ton aan Elstars, is dit ongeveer 51.000 ton appels minder. 

Oude appels in het schap

Er zijn ook supermarkten die vanaf half juni geen Elstar meer verkopen, omdat de oude oogst dan zo oud is geworden, dat de appels meliger, zachter en minder smaakvol zijn. Volgens De Koning kan de Elstar niet zo lang bewaard worden als sommige andere appels. Daardoor heeft het geen zin om meer Elstar-appelbomen te planten om de periode in juni, juli en augustus te overbruggen. We zullen dus vooral even geduld moeten hebben voor we weer van onze favoriete appel kunnen genieten. 

Lees ook
Waarom je volgens de wetenschap elke dag een appel moet eten

Minder appels door de hittegolf

Ook de hittegolf kan effect hebben op de oogst van de appels. Door de warmte kunnen ze namelijk beschadigd raken. Of dit het geval is, daar wordt volgens De Koning deze week naar gekeken. Mocht je in de tussentijd een vervangende echte Nederlandse appel willen eten, dan kun je Jonagold nog in de supermarkten vinden. De oogstperiode van deze appel is iets later, namelijk eind september, waardoor de appels van de oude oogst langer in de winkel liggen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | AD, 24Kitchen
Beeld | iStock

Margriet 35 ligt in de winkel! Met deze week: een vakantiegevoel in eigen tuin creëren, zwierige zomerrokken inspiratie,  een interview met Marion Bloem en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant