Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Geen anderhalve meter afstand meer, wel een coronapas: hoe veilig zijn de nieuwe regels?

geen-anderhalve-meter-afstand-maar-coronapas-veilig.jpg

Na ruim anderhalf jaar is de anderhalve meter afstand regel ten einde. In plaats daarvoor is nu op veel plekken de coronapas van kracht. Maar hoe veilig is het om geen anderhalve meter afstand meer te houden, in ruil voor zo’n toegangsbewijs? 

Ook blijft het nog steeds een dringend advies om onderling afstand te houden.

Hoe veilig is het om geen anderhalve meter mee te houden? 

Een van de belangrijkste maatregelen waar we ons bijna de volledige pandemie aan hebben moeten houden is om anderhalve meter afstand te houden. Na anderhalf jaar kunnen we deze regel eindelijk loslaten, al blijft het dringend advies wel om onderling afstand te blijven houden én krijgen we er een verplichte coronapas voor in de plaats. Hiermee kun je aantonen dat je gevaccineerd bent, hersteld bent van het virus of negatief getest bent. Het einde van de anderhalve meter regel wordt daarom door sommige ook meer als een symbolische stap gezien. Maar daarmee rijst wel de vraag: hoe veilig is het om geen anderhalve meter afstand meer te houden? 

Volgens Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIb), moet de komende tijd blijken hoe veilig deze stap echt is. Nederland zit nu op het punt dat iedereen die gevaccineerd wilde worden, dat ook is. Bijna 80 procent van de Nederlanders boven de twaalf jaar is volledig gevaccineerd, en dat maakt de vaccinatiegraad hoog. Daarom is het nu tijd voor verdere stappen. Van Dissel legt aan NOS wel uit dat we kunnen verwachten dat er weer een toename in besmettingen zal komen, doordat we de afstand loslaten. Bij gelegenheden waar het risico op het overdragen van het virus hoog is, moet de coronapas dit beperken. 

Lees ook: Wat is dan de kans om toch besmet te raken als je gevaccineerd bent?

Kan de coronapas nieuwe ziekenhuisopnames voorkomen? 

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) zijn er ongeveer 1,8 miljoen niet-geïmmuniseerde mensen in Nederland. Dat zijn mensen die (nog) niet besmet zijn met het virus en ook (nog) niet gevaccineerd zijn. Naar schatting kan dat nog tot 16.0000 tot 22.000 nieuwe ziekenhuisopnames leiden. Volgens het RIVM is het niet in exacte cijfers uit te drukken hoeveel van deze opnames de verplichte coronapas kan voorkomen. Daarnaast hangt het af van hoe goed er wordt gehandhaafd op de toegangsbewijzen, hoe effectief dit zal zijn. Toen in juli de kroegen en nachtclubs tijdelijk weer open mochten en nog niet iedereen gevaccineerd was, bleek de controle op de coronapas niet overal heel goed te worden uitgevoerd. Hierdoor schoten de besmettingsaantallen weer omhoog en moesten zaken hun deuren opnieuw sluiten.

Het ministerie van Volksgezondheid legt daarnaast uit dat de coronapas niet bedoeld is om alle nieuwe besmettingen te voorkomen, maar dat dit het risico op een besmetting bij kwetsbare mensen moet verkleinen en de vaccinatiebereidheid eventueel nog iets kan opkrikken. 

Bron | NOS, NU.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant