Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Heb jij ook zo’n geelachtig laagje stof op je auto? Dit is de oorzaak

heb-jij-ook-zon-geelachtig-laagje-stof-op-je-auto-dit-is-de-oorzaak.jpg

Is het je de afgelopen dagen opgevallen dat er op je auto, de fiets en je tuinmeubels een laagje stof ligt? Misschien zie je het zelfs op je ramen. Je bent niet de enige. En nee, het is geen Saharazand. Het laagje stof is namelijk niet roodbruin, maar geelachtig van kleur. 

Dit is de oorzaak dat er een geelachtig laagje stof op al je spullen zit.

Een geelachtig laagje stof 

Nu je de auto al een tijdje niet of nauwelijks gebruikt, lijkt ‘ie ineens letterlijk te verstoffen. En nee, dat komt niet echt omdat je zo weinig autorijdt. Als je eens goed naar dit laagje stof kijkt zul je zien dat dit een geelachtige tot groene kleur geeft. Dus niet de kleur van een Saharazandregen die we vorig jaar rond deze tijd op de tuinmeubels aantroffen. De bron van het stof is deze keer stuifmeel. De pollen die het geelachtige stoflaagje achterlaten, zijn voornamelijk afkomstig van berken en elzen. Deze staan niet alleen in Nederland, maar ook in onze buurlanden volop in bloei. Doordat de wind de afgelopen tijd vanuit het oosten komt, hebben we naast Nederlandse ook de pollen van Duitse berken te verduren.  

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten 

En dat is slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. Voor veel mensen zijn de pollen van deze boomsoorten de oorzaak voor hooikoortsklachten. Ook beginnen naast berken en elzen de grassen te bloeien. Hierdoor kun je de komende tijd nog meer klachten krijgen. Het zal je vast ook niet ontgaan zijn dat de start van de lente erg zonnig is begonnen en dat het daarnaast ook erg droog is. Hierdoor spoelt het stuifmeel niet weg, maar blijft het lang in de lucht hangen. Maar toch een beetje goed nieuws als je veel last hebt; dit weekend wordt het frisser en zal de wind draaien en vanuit het noorden komen. Hierdoor zul je minder last hebben van de pollen. 

Lees ook: Deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen helpen tegen hooikoorts

Stuifmeel en pollen wegspoelen

Nu is het alleen nog wachten op een flinke regenbui die al het stuifmeel en de pollen weer uit de lucht spoelt. En dat zorgt er niet alleen voor dat het geelachtige laagje stof van je auto verdwijnt, maar moet hopelijk ook voor minder hooikoortsklachten zorgen. Als we de voorspellingen moeten geloven laat die flinke bui helaas nog wel even op zich wachten en blijft het voorlopig bij een enkel regenbuitje. 

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

M18

Margriet 18 ligt in de winkels, en dit extra nummer staat volledig in het teken van 75 jaar vrijheid. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant