Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Nog geen vaccinatieboekje? Hier kun je ‘m binnenkort scoren

vaccinatieboekje-kopen.jpg

Heb je een prikafspraak op de agenda staan? Neem dan je gele boekje mee. Hoewel dit in Nederland op dit moment niet als officieel vaccinatiebewijs geldt, zijn er sommige vakantielanden die dit (tijdelijk) wel als bewijs accepteren. Heb je nog geen geel boekje? Dan kan het zijn dat je behoorlijk lang moet wachten als je ‘m online bestelt.

Door de stijgende vraag heeft uitgever SDU daarom laten weten dat je je gele vaccinatieboekje binnenkort ook in de boekhandel en bij de ANWB kunt kopen. 

Heb je je vaccinatieboekje pas na je prik binnen? We leggen je uit wat je dan het beste kunt doen.

Vaccinatieboekje kopen 

Normaal gesproken verkoopt uitgever SDU 300.000 vaccinatieboekjes per jaar, maar dat zijn door de coronavaccinatie nu 30.000 tot 40.000 bestellingen per dag. Er is dus een flinke run op de boekjes, en dat zorgt voor lange wachttijden als je deze online probeert te bestellen. SDU heeft daarom aangegeven de productie op te voeren naar 100.000 per dag. Daarnaast kun je jouw vaccinatieboekje over ruim een week niet alleen online, maar ook bij boekhandels en de ANWB kopen. 

Een sticker of stempel in je boekje

Heb je je vaccinatieboekje al binnen en heb je binnenkort een prikafspraak? Dan kun je na je prik bij de GGD vragen of dit in je gele boekje geregistreerd kan worden. Na een vaccinatie krijg je een registratiekaart. Hier staat een datum, productnaam, batchnummer en url naar de bijsluiter op. Daarvan levert het RIVM ook stickers. Dit kan de GGD op je registratiekaart plakken, maar sommige locaties kunnen dat ook in je gele vaccinatieboekje doen. 

Daarnaast zijn er ook stempels met de naam van het vaccin waarmee je gevaccineerd bent. Deze kunnen in je gele boekje worden gezet, en daarbij schrijft de GGD ook de datum van de vaccinatie op. Zowel bij de eerste als tweede vaccinatie kun je een stempel krijgen. Het verschilt per GGD of je een sticker of stempel krijgt.

Let wel op: het gele boekje geldt niet als vaccinatiepaspoort. Het is dus belangrijk om ook de registratiekaart goed te bewaren. 

Lees ook: Zo kun je toch vaccinatiepaspoort krijgen als je vaccinatiegegevens niet met RIVM hebt gedeeld

Met terugwerkende kracht registeren 

Heb je je vaccinatie al gehad, en wil je nu met terugwerkende kracht nog een stempel in je vaccinatieboekje? Dat kan. Hiervoor moet je met het gele boekje terug naar je vaccinatielocatie. Wel kan het zijn dat GGD-regio’s dit alleen op een centrale plek en op vaste tijdstippen doen. Controleer dat dus eerst voordat je met je gele boekje op de stoep staat.

Ben je bij de huisarts, het ziekenhuis of een andere zorginstelling gevaccineerd? Neem dan eerst met hen contact op om te kijken of je een stempel kunt krijgen. Heb je je eerste prik gehad, maar moet je de tweede nog krijgen? Dan kun je bij de tweede afspraak ook beide stempels in één keer laten zetten. 

Bron | RTL Nieuws, GGD Hollands Midden, Rijksoverheid
Beeld | ANP

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant