Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoe mensen zich gedragen in coronatijd blijkt vooral híer aan te liggen

coronatijd.jpg

Het is je vast al wel opgevallen dat iedereen volkomen anders met de coronacrisis omgaat. De één neemt het coronavirus totaal niet serieus en lapt alle regels aan zijn laars, terwijl een ander er juist alles aan doet om zich aan de regels te houden. Maar hoe kan dat toch? Lude Franke, hoogleraar functionele genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen, zocht dit samen met collega-onderzoekers uit.

Als we Franke moeten geloven, kun je weinig doen aan de manier waarop je je gedraagt in coronatijd. Dit zou namelijk deels genetisch bepaald zijn.

Risiconemers en neuroten

Mensen die geneigd zijn om risico’s te nemen, blijken zich minder vaak aan de coronaregels te houden. “Denk aan mensen die roken, wat vaker te veel drinken of die geregeld boetes krijgen voor te hard rijden”, aldus Franke. Mensen die van nature neurotisch zijn, blijken juist erg bezorgd te zijn over de kans dat zijzelf of hun naasten ziek worden. Deze mensen maken zich ook eerder zorgen om hun financiën en over bijvoorbeeld de bijwerkingen van vaccins. “Dat is dus deels genetisch van aard. Mensen die iets neurotischer zijn, geven bijvoorbeeld vaker aan dat ze gefrustreerd zijn dat anderen zich niet aan maatregelen houden”, zo vertelt Franke aan NRC.

Lees ook:
Wat zou jij doen? ‘Mijn buren houden zich niet aan coronaregels’

Rapportcijfer leven

De onderzoekers keken ook naar hoe gelukkig mensen waren in coronatijd. Wat iedereen met elkaar gemeen had, was dat ze in de zomer na de eerste golf een stuk gelukkiger waren, dit geluksgevoel daalde weer nadat de maatregelen in de tweede golf opnieuw werden ingevoerd. Maar er bleek ook een verschil te zijn. Mensen die van nature tevreden waren met hun leven, gaven een hoger rapportcijfer voor hun leven tijdens de pandemie, dan mensen die ontevredener in het leven staan. “Iedereen kreeg er op een gegeven moment tabak van, maar de een kon er beter mee omgaan dan de ander”, zegt Franke. “Ik vind het enigszins troostrijk, dat je daar blijkbaar deels niets aan kan doen.”

Bron | NRC
Beeld | Getty

v

Ook interessant