Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Geboren in de winter? Onderzoekers voorspellen je humeur

wintersport.png

Ben je geboren in de winter? Dikke kans dat je minder vaak chagrijnig bent dan iemand die in de herfst is geboren. Maar juich niet te vroeg; de kans dat je later depressief wordt, is wel weer groter, zo blijkt uit Hongaars onderzoek.

Astrologen beweren het al duizenden jaren: de stand van planeten tijdens de geboorte kan iemands karakter en zelfs toekomst voorspellen. Tot nu toe ontbrak hiervoor elk wetenschappelijk bewijs, maar nu blijkt dat er misschien toch meer in de sterren staat geschreven dan we tot nu toe dachten. Volgens Hongaars onderzoek is het seizoen waarin we zijn geboren niet alleen van invloed op ons humeur, maar voorspelt het ook hoe gevoelig we zijn om bepaalde stemmingsstoornissen te ontwikkelen.

Niet de eerste

Hongaarse wetenschappers bestudeerden 400 mensen om dit uit te vogelen. Toegegeven, dat is geen grootschalig onderzoek. Maar ze zijn niet de eersten die zoiets claimen. Onderzoek van de Queen Mary University toonde in 2012 al aan dat schizofrenie, depressie en bipolaire stoornissen samenhangen met de maand waarin mensen zijn geboren. Over de exacte oorzaken tast de wetenschap nog in het duister. Mogelijk heeft de opname van vitamine D door de moeder ermee te maken; in de winter is de kans op een vitamine D-tekort groter. Dat iemand door zijn of haar geboortedatum een vroege of late leerling wordt, kan een karakter ook beïnvloeden.

De uitkomsten

Terug naar het Hongaarse onderzoek. De wetenschappers ontdekten vier dingen. Zo zijn mensen die zijn geboren in de zomer het gevoeligst voor heftige stemmingswisselingen tussen vrolijk en somber. Winterkinderen blijken op latere leeftijd minder prikkelbaar te zijn dan herfstkinderen, maar zijn wel weer gevoeliger voor depressiviteit dan mensen die in de herfst zijn geboren. Een hyperthyme persoonlijkheidsstoornis, de neiging om overdreven positief te zijn, komt vaker voor bij mensen die in de lente of zomer ter wereld zijn gekomen.

Straks toch weer even onze horoscoop checken.

Ook interessant