Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Klein gebied in hersenen kan al vroeg verhoogd risico op Alzheimer aantonen

klein-gebied-in-hersenen-kan-al-vroeg-risico-op-alzheimer-aantonen.jpg

Onderzoekers van de Maastricht University hebben een belangrijke ontdekking gedaan: in de hersenstam is een piepklein gebied gevonden dat een verhoogd risico op het ontstaan van Alzheimer kan aantonen.

En dat is in dit hersengebied al heel vroeg te vinden: tot wel dertig jaar voordat de eerste symptomen van Alzheimer ontstaan. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.

Alzheimer vroeg aantonen

Dat kleine, bijzondere gebiedje in de hersenstam heet locus coeruleus, ook wel de blauwe kern. Omdat het zo klein is, kan dit gebied alleen in beeld gebracht worden met speciale apparatuur. Dat is de wetenschappers nu voor het eerst gelukt. Met scans hebben ze ontdekt dat het tau-eiwit, dat een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van Alzheimer, zich in de blauwe kern verspreidt. In sommige gevallen is dat al tientallen jaren eerder te zien dat dan de eerste symptomen van Alzheimer optreden.

Verband leggen

Dat tau-eiwit zorgt voor schadelijke eiwithoopjes in de hersencellen. De onderzoekers zijn er nu in geslaagd een verband te leggen tussen de ophoping van het eiwit en een verslechterd geheugen. ‘We hebben kunnen laten zien dat veranderingen in de locus coeruleus tijdens de jonge volwassenheid samenhangen met ophopingen van het tau-eiwit en geheugenproblemen die typerend zijn voor de ziekte van Alzheimer’, schrijft hoofdonderzoeker Heidi Jacobs.

Vroege veranderingen

De bevindingen laten zien dat de vroege veranderingen in de blauwe kern niet bij normale veroudering horen, maar mogelijk de ontwikkeling van Alzheimer aantonen.

Lees ook: Wat is het verschil tussen dementie en Alzheimer?

Bron | NU.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant