Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Gebeld door een +44-nummer? Dit moet je weten

gebeld-door-44-nummer.jpg

Ben jij de afgelopen tijd gebeld door een +44-nummer? Je bent niet de enige. Steeds meer mensen worden gebeld door allerlei verschillende telefoonnummers die met +44 beginnen. Zijn dit oplichters? Wat gebeurt er als je opneemt of terugbelt? En wat kun je het beste doen tegen dit soort oproepen uit het buitenland? We leggen je uit wat je over deze vreemde telefoontjes moet weten. 

Wie zitten er achter die vage belletjes? 

Meerdere keren gebeld door een +44-nummer  

De afgelopen tijd komen er steeds meer meldingen binnen van mensen die gebeld worden door een +44-nummer, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Daarom ging Radar op onderzoek uit. Dit soort belletjes zijn niet nieuw, maar komen de laatste tijd wel steeds vaker voor. Op websites waar melding gemaakt kan worden van deze ongewenste belletjes, staan steeds meer berichten van mensen die last hebben van de ‘storende en gevaarlijke’ oproepen. Sommigen worden zelfs meerdere keren per dag gebeld door een +44-nummer. Tot nu toe maakte Radar een lijstje van de volgende telefoonnummers, waardoor je gebeld kunt worden: 

  • +441275275013
  • +441616763470
  • +441616763488
  • +441274678019
  • +441275275007

Vage gesprekken

De meeste mensen nemen de telefoontjes van dit soort onbekende nummers niet op, maar een enkeling die dat wel doet krijgt vaak een Engelstalige mevrouw aan de lijn over een financieel product. Ook is er soms een zachte mannenstem samen met een vrouw op de achtergrond te horen. Een aantal mensen zeggen dat het gaat om scammers via datingapp Tinder. Ze zouden je foto’s stelen en deze in WhatsApp als profielfoto gebruiken, waardoor het lijkt alsof het jouw nummer is. In werkelijkheid zou het om een Afrikaanse man gaan, zo luidt een melding op een van de websites.

Hoe komen ze aan jouw telefoonnummer? 

Je vraagt je misschien af hoe deze oplichters aan jouw telefoonnummer komen. Een van de redenen kan zijn, dat jouw nummer door een een datalek openbaar is geworden, zo meldt Radar. Die gegevens worden vaak doorverkocht. Daarnaast bestaan er ook geautomatiseerde systemen die willekeurige nummers bellen, waardoor ze toevallig bij jouw nummer komen.

Lees ook:
Steeds meer fraude en oplichting: zó wapen je jezelf ertegen

Opnemen of negeren: dít kun je het beste doen 

Het advies van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor telefoontjes van onbekende nummers uit het buitenland luidt: ‘Krijg je een oproep uit het buitenland, maar verwacht je geen telefoontje? Neem dan niet op, en bel ook niet terug. Doe je dit wel, dan kan het zijn dat je een gepeperde telefoonrekening ontvangt.’ Daarnaast kan het zijn dat je een hoge telefoonrekening krijgt, omdat je zelf veel naar het buitenland zou hebben gebeld, terwijl je dat helemaal niet hebt gedaan. In dat geval kun je volgens de Fraudehelpdesk het beste aangifte doen bij de politie en contact opnemen met je provider. Het is altijd goed om deze telefoonnummers te blokkeren, zodat je niet opnieuw gebeld kunt worden.

Bron | Radar
Beeld | Getty Images

Margriet 26 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week álles over het strand. Van de leukste stranden in Nederland tot aan juttersgeheimen. Verder ook: wat te doen als je kind gaat scheiden, slanke zomerrecepten, wanneer je gek van geluid wordt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant