Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Gebarentolk Irma Sluis legt uit waarom ze opeens weg was tijdens de persconferentie

grootste-zeesluis-ter-wereld-wordt-mogelijk-naar-irma-sluis-vernoemd.jpg

Waar is Irma? Dit was dé vraag die dinsdagavond het internet over vloog, tijdens de persconferentie over versoepeling van de coronamaatregelen. Gebarentolk Irma Sluis geeft daar nu zelf antwoord op.

Waarom werd ze ineens vervangen door een andere gebarentolk?

Wij willen Irma

Twitter ontplofte toen Irma Sluis vlak voor de vragenronde van de pers vervangen werd door een blonde dame. “Na de terrassen, de sportscholen, de bioscoop, het theater, de kroeg én de parenclub PAKKEN ZE NU OOK IRMA AF!”, klonk het. Een ander: “Waarom ging Irma weg, dat kan toch niet zomaar middenin een crisis… Mijn hele leven staat toch al op zijn kop, ik heb behoefte aan zekerheden!”, en: “Wij willen Irma, wij willen Irma!”

Alle gekkigheid op een stokje: waarom die wissel? En gaat alles wel goed met Irma?

Kwaliteit van gebarentolk

Gelukkig heeft de tolk een heel logisch antwoord op haar plotselinge verdwijning. Ze deelt de uitleg van het Nederlands Gebarencentrum op haar eigen social media. Wat blijkt: de persconferenties worden Irma een beetje te lang. “De reden is dat de vorige persconferentie vrij lang duurde, namelijk een uur. Zolang kan een tolk niet vol continu aan het werk zijn zonder dat dit gevolgen heeft voor de kwaliteit van de vertaling”, legt het centrum uit. “Na de persconferentie wordt door de pers nog veel vragen gesteld die beantwoord moeten worden en dat moet natuurlijk allemaal getolkt worden. Daarom wisselden twee tolken elkaar nu af.”

Corline Koolhof

We zullen Corline Koolhof, zoals de andere doventolk heet, de komende tijd dus wel vaker zien. Zij doet het natuurlijk ook fantastisch. Corline is tweetalig opgevoed: met de Nederlandse spreektaal en met gebarentaal. Allebei haar ouders werden namelijk doof geboren. “Ik ben met beide talen even vertrouwd. De groep horenden is veel groter maar je ouders staan het meest dichtbij”, vertelt ze aan NRC.

Door die tweetalige opvoeding, is Corline naar eigen zeggen in haar baan als doventolk gerold. “Dove mensen doen vaak een groot beroep op hun jonge kinderen om te tolken. Ik vervulde die brugfunctie al van jongs af aan.” Toen haar werk halverwege de jaren tachtig door het rijk vergoed werd, kon ze er echt haar beroep van maken.

Fan van Irma

Uit de complete verontwaardiging over Irma’s verdwijning, blijkt in ieder geval wel dat heel Nederland inmiddels fan is geworden van de dame die al wekenlang naast premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge staat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Twitter, NRC
Beeld | Getty

Margriet extra 4

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Ook interessant