Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Goed nieuws: fysiotherapeuten mogen weer meer patiënten behandelen

fysiotherapeuten.jpg

Fysiotherapeuten hebben weer toestemming gekregen om meer patiënten te gaan behandelen, mits ze zich houden aan de hygiënemaatregelen en andere voorwaarden. Ook is het de bedoeling dat er voorrang wordt gegeven aan de uitgestelde zorg.

Dat is het advies van verschillende beroepsorganisaties waarbij fysiotherapeuten zijn aangesloten. Ook het RIVM stemt in met het advies.

Ernstige gevolgen

Veel praktijken waren door de coronacrisis genoodzaakt om gedeeltelijk te sluiten en deden alleen hoogstnoodzakelijke behandelingen of behandelingen op afstand, bijvoorbeeld door te videobellen. Toch willen veel patiënten volgens de organisaties weer graag naar hun fysiotherapeut. Uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland, blijkt dat 56 procent van de patiënten matige tot ernstige gevolgen ondervindt van de beperkte mogelijkheid om hun therapeut te bezoeken.

Lees ook
4 onverwachte klachten waarmee je beter naar de fysiotherapeut kunt gaan

Voorrang

Het is de bedoeling dat er voorrang wordt gegeven aan de uitgestelde zorg. Patiënten bij wie de behandeling is uitgesteld, kunnen op basis van hun hulpvraag en de noodzakelijkheid van hun therapie weer behandeld worden. Mensen met ernstige klachten krijgen voorrang en minder noodzakelijke therapie blijft op afstand gebeuren.

Hygiënemaatregelen

Ook is er een advies gegeven over de inrichting van de ruim 7000 praktijken en de hygiënemaatregelen. Details hierover volgen nog, zo meldt het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) op zijn site. De KNGF maakte de afspraken samen met de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) en het Paramedisch Platform Nederland (PPN).

Zorgen om beschermingsmiddelen

“Met dit advies in de hand kunnen we een grote groep patiënten weer gaan behandelen die we de laatste maanden noodgedwongen hebben moeten laten wachten”, zegt KNGF-voorzitter Van Woerkom. Hij is wel bezorgd over de beperkte beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant