Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is de functie van het flapje op de buik van je kat…

cat-playing-with-boxes-and-toys.jpg

Vraag je je weleens af of je je kat nét iets te veel hebt verwend wanneer je zijn hangbuikje heen en weer ziet bewegen? Maak je geen zorgen, het is juist heel normaal dat ze zo’n flapje op hun buik hebben.

Het wordt ook wel een primordial pouch, in het Nederlands ook wel buikflapje genoemd.

Buikflapje

Het buikflapje zit net voor de achterpoten van je kat. Eigenlijk is het gewoon wat overtollige huid en vet. Het voelt een beetje als een ontdooid ijs-pack of een leeggelopen ballon. Hoewel veel mensen denken dat het gevolg is van het verliezen van gewicht, sterilisatie of castratie, is dit niet het geval. Een wat dikkere kat slaat hier wel extra vet op, dus het is belangrijk om je kat op een gezond gewicht te houden. Het flapje komt bij zowel mannetjes als vrouwtjes voor en kan bij sommige rassen opvallender zijn dan bij andere.

Doel van het hangbuikje

Je kat heeft niet voor niets deze buikflap. Het heeft namelijk een aantal belangrijke functies.

Bescherming tijdens het vechten

De flap is eigenlijk een soort kussen en dient ter bescherming wanneer katten met elkaar gaan vechten. Ze kunnen elkaar namelijk, net als konijnen, met hun achterpoten in de buik ‘trappen’. Omdat katten over de rest van hun lichaam een relatief losse huid hebben, kunnen ze zichzelf gemakkelijk loswringen wanneer ze door een roofdier worden vastgepakt.

Een verplichte buidel

Bij het fokken van sommige kattenrassen is een buikflapje zelfs een vereiste. Dit geldt voor onder andere de Bengaal, Egyptische mau en Pixie-bob. Door hun bouw, kleur en afstamming lijken deze rassen veel op wilde katten.  De Bengaal is ontstaan door het kruisen van huiskatten met Aziatische luipaardkatten en het ras heeft vaak rozetmarkeringen zoals luipaarden en jaguars. De Egyptische mau is een van nature gespikkelde huiskat die als een cheeta loopt en lijkt op een slanke luipaard. De Pixie-bob heeft geen wilde voorouders, maar is selectief gefokt om eruit te zien als een Noord-Amerikaanse bobcat, compleet met gevlekte vacht en korte staart.

Bewegingsvrijheid

Een andere functie van de buikflap, is dat een kat zich hierdoor kan uitrekken en gemakkelijker kan bewegen tijdens hardlopen, lopen, draaien of springen. Ook wilde katten hebben zo’n buidel en biologen denken dat ze daardoor meer ruimte hebben om hun prooi op te peuzelen. Zo kan hun maag namelijk iets verder ‘uitzetten’.

Je kunt dus met een gerust hart je kat blijven verwennen, zolang ze maar niet té zwaar worden…

Bron: Cuteness 
Beeld: iStock

Ook interessant